Cseke: „Îi scăpăm prea uşor din mână!”

Ministrul Sănătăţii nu are bani pentru mărirea salariilor în Sănătate, dar anunţă măsuri complementare. ORADEA.

„Anul acesta nu vor fi creşteri de salarii în sistemul medical nici pentru medicii tineri, nici pentru medicii din alte generaţii şi cred că este corect să vorbim deschis de la început! În schimb, vom încerca să găsim măsuri complementare pentru a-i ajuta pe medicii tineri. Nu pot spune încă concret până nu îmi finalizez ideea. Oricum, la un moment dat, statul va trebui să ia o decizie fiindcă e un lux ce ne permitem să facem: investim în medicii tineri de la primul an de facultate şi în rezidenţiat şi apoi practic îi scăpăm din mână în loc să îi oferim un loc de muncă pentru ca ei să se simtă onoraţi. E deja şi acesta un fenomen”, a declarat ministrul Cseke Attila, la vizita de la Oradea, efectuată în weekend.Csekea spus că e conştient de faptul că nu poate obliga medicii să plece pentru a profesa în străinătate însă susţine că trebuie luate măsuri bugetare pentru a-i determina pe cât mai mulţi medici să rămână acasă. „Nu vorbesc de salarii ca în Germania, dar putem să le oferim un statut care să le permită să stea acasă. Noi îi scăpăm prea uşor şi alţii profită şi se bucură fiindcă iau specialişti gata formaţi care pot lucra pentru sistemul lor medical”, a spus ministrul.

Ca la jurişti

Referitor la rezidenţi, Cseke a declarat că vrea ca în acest an să introducă la concursul de rezidenţiat „două chestiuni logice”. În prezent, a spus Cseke, rezidenţii sunt împărţiţi pe zece centre universitare, dar cam peste tot e lipsă de personal medical. Fiindcă au cunoştinţe medicale, Cseke vrea să „îi folosească” pe rezidenţi mai mult în câmpul muncii, să lucreze în gărzi, să suplinească doctori şi să aibă atribuţii limitate, la fel ca juriştii. „Vom introduce iar rezidenţiatul pe post, sistemul va câştiga fiindcă are un om pregătit în plus şi rezidentul va învăţa. Nu se poate ca un doctor profesor să aibă grijă de zece rezidenţi odată. În plus, cu cumpetenţe limitate, rezidenţii vor putea lucra în gărzi şi să aibă diferite atribuţii. Un jurist e stagiar doi ani de zile dar are atribuţii limitate, pe baza cunoştinţelor din facultate aşa că nu înţeleg de ce să nu fie la fel în Medicină”, a detaliat ministrul.

Otilia Şandor

Cseke: În 2010, ministrul Sănătăţii nu poate fi iubit!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !