Cseke Attila lupta ca Oradea sa nu piarda miliarde

Cseke Attila lupta ca Oradea sa nu piarda miliarde
Fostul ministru al Sănătăţii trage un semnal pentru ca bugetul Oradiei să nu fie „amputat”.

S-a întâmplat în Senat. Acolo unde majoritatea aleşilor au decis ca banii colectaţi de pe urma taxei judiciare de timbru să nu mai ajungă integral la bugetele locale. În urma aceste hotărâri, bugetul Oradiei pierde 16 miliarde de lei vechi. Senatul a adoptat Legea pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă, în care se prevede că 30% din sumele provenind din taxele judiciare de timbru va fi folosită exclusiv pentru finanţarea instanţelor judecătoreşti şi a sistemului de ajutor public judiciar.Senatorii au adoptat cu 90 de voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi două „abţineri”. Unul dintre cele două voturi împotrivă a fost al senatorului Cseke Attila.

A fost votat un amendament propus de Comisia juridică ce prevede ca 30 %din sumele provenind din taxele judiciare de timbru să se constituie venituri la bugetul de stat, să fie cuprinse distinct în bugetul de venituri şi cheltuieli al MJ şi că 40 % din sumele provenind din taxele judiciare de timbru se constituie venituri la bugetele locale iar diferenţa de 30 % se constituie venit la bugetul de stat. Cseke Attila a cerut eliminarea acestui amendament, argumentâd că bugetele autorităţilor locale pentru 2012 s-au format ţinându-se cont de aceste venituri şi că astfel bugetele autorităţilor locale sunt „amputate”. Şedinţa a fost extrem de tensionată şi s-a întrerupt pentru o pauză de consultări „Rar mi se întâmplă să mă enervez în Senat. Dar acum nu m-am putut abţine. Nu înţeleg de ce vrea cineva care vorbeşte de descentralizare să facă centralizare. Până acum, în Bugetul Oradei intrau din aceste taxe 27 de miliarde de lei vechi. Acum Oradea pierde 16 miliarde lei vechi” , spune Ceske Attila. În Senat, parlamentarul bihorean a reuşit să obţină doar „dispensa” ca prevederea să intre în vigoare din 2013. Compromis care nu-l satisface în nici un fel pe Cseke, care speră ca aleşii Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, să înţeleagă justeţea demersului său.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !