Cseke: plata gunoiului, după cantitate

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
14Comentarii
Cseke: plata gunoiului, după cantitate
Deputatul, a cărui iniţiativă pe această temă a fost respinsă anul trecut, spune că o va susţine pe cea înaintată acum de Guvern.

Ani pierduţi în încercarea de a alinia ţara la ambiţiile europene în reciclarea deşeurilor, care s-ar putea solda cu o amendă. Deputatul Cseke Atilla apreciază că acesta ar putea fi rezultatul procrastinării demersurilor pentru introducerea plăţii serviciului de ridicare a gunoiului menajer în funcţie de cantitate şi nu pe persoană, ca acum.

Tentative vechi

Deputatul aminteşte că a avut o iniţiativă pentru completarea legii, prin care să se pemită comunităţilor locale să încaseze plata colectării deşeurilor menajere în funcţie de volum, ca măsură de stimulare a selectării deşeurilor refolosibile. Cseke spune că România a primit mai multe invitaţii şi somaţii să se conformeze sistemului european „pay as you throw” (plăteşti cât arunci). „Selecţia trebuie făcută acolo unde se produce deşeul. La haldă, nu este eficient”, susţine deputatul.

În opinia sa, e nevoie de spirit civic din partea populaţiei, dublat de un interes economic. În cazul de faţă, asta ar putea fi diminuarea facturii. „Propunerea legislativă a subsemnatului a fost respinsă, spre surprinderea mea. Guvernul mi-a dat un punct de vedere conform căruia ideea e binevenită dar în România nu există soluţie tehnică”, rememorează Cseke.

Propunerea sa legislativă a fost respinsă în toamnă iar acum, ca o nouă surpriză, s-a trezit în faţa unei propuneri legislative similare, venite din partea Ministrului Mediului. „Conţine şi propunerea despre care vorbesc de trei ani. Asta înseamnă că am pierdut trei ani în care nu s-a făcut nimic. Acum puteam fi departe”, e opinia sa, cu precizarea că va susţine propunerea ministerială care-i plagiază activitatea.

România şi-a asumat un grad de selectare a deşeurilor de cel puţin 50% până în 2020. Anul trecut a raportat 5%, adică penultimul loc în Europa. Pe ani, ultimele procente asumate de ţara noastră sunt minim 20% anul acesta, minim 30% în 2018, minim 40% în 2019 şi minim 50% în 2020. „Într-o jumătate de an, Ministerul Mediului propune să ajungem la 20%. Sunt reticent”, declară Cseke.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor