Cseke, UDMR: „Pe cine deranjează steagul maghiarilor?”

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
84Comentarii
Cseke, UDMR: „Pe cine deranjează steagul maghiarilor?”
Liderul UDMR Bihor susține că există bază legală pentru arborarea steagului roș-alb-verde la sediul UDMR din Pasajul Vulturul Negru, supus unei tentative de incendiere, în noaptea de 29 spre 30 decembrie.

„Partidele sau formațiunile asimilate partidelor sunt obligate să arboreze drapelul României, la fel și steagul UE. Să edific ce este steagul roșu-alb-verde: îi reprezintă pe maghiari oriunde ar trăi ei. Este un simbol al comunității maghiare, așa cum este drapelul roșu-galben-albastru al comunității românești. HG 1157/2001 este temeiul legal. De 16 ani există acest temei legal de arborare. În art. 123, indice 1 se arată că minoritățile etnice constituite asociații și uniuni pot folosi și însemnele proprii. Nu există nicio procedură de autorizare prealabilă, nici la persoane fizice, nici la juridice. Pe cine deranjează un steag pentru care există temei de arborare?”, întreagă senatorul Cseke Attila, președintele UDMR Bihor.

Așteaptă identificarea persoanei

Cseke Attila susține apăsat că UDMR are posibilitatea legală de a arbora steagul roș-alb-verde la sediul UDMR Bihor, alături de cel al României, al Uniunii Europene și cel al UDMR. Mai mult, definește steagul Ungariei ca fiind „steagul maghiarilor de pretutindeni, care reprezintă această comunitate, oriunde pe glob”. „Steagul maghiarilor de pretutindeni este acolo de ani de zile. Această tentativă a fost precedată de alte încercări, de rupere a steagului maghiarilor de pretutindeni. Am depus plângere pentru aceste fapte la instituțiile legal abilitate și încă așteptăm, deoarece nu avem un rezultat, o soluție, așteptăm să se găsească vinovații. Mulțumim bărbatului care a filmat acțiunea, care a avut un spirit civic responsabil și, practic, a împierdicat ca această incendiere să se finalizeze.

Cele patru drapele de la sediul UDMR Bihor din Pasajul Vulturul Negru Foto: C.C. ©

În 31 decembrie am depus plângere la Poliție și am cerut identificarea persoanei de sex feminin. Vorbim despre infracțiunea de distrugere (art. 253/Cod Penal) și incitarea la ură și discriminare.

Așteptăm soluționarea rapidă a acestei plângeri. O dată pentru că există o înregistrare publică care a circulat pe site-urile de socializare, iar persoana este destul de ușor de identificat. Pe de altă parte, Pasajul Vulturul Negru este una dintre zonele cele mai bine dotate cu supraveghere video. Cu sprijinul acestui sistem au fost identificați/identificate diverși făptuitori, de-a lungul timpului.

Organele abilitate trebuie să facă acest lucru, nu este treaba noastră”, se exprimă liderul UDMR Bihor.

Steagul românesc în Ungaria

Cu această ocazie, senatorul Cseke a venit cu exemple fotografiate de folosire și arborare a drapelului tricolor românesc, atât în SUA – la un eveniment al unei parohii ortodoxe din statul Florida – cât și în Ungaria.

Cseke Attila, arătând fotografii cu drapelul românesc folosit atât în Statele Unite, cât și arborat pe Primăria din Micherechi (Ungaria) Foto: C.C. ©

Politicianul UDMR a arătat mai multe fotografii cu steagul românesc arborat în diferite localități din Ungaria, unde trăiesc și comunități românești. Este vorba despre diferite clădiri ale autoguvernării româești din Ungaria, pe școli și grădinițe bilingve din Jula (Gyula), Bătania (Battonya), Micherechi (Méhkerék), în ultimul caz fiind vorba chiar despre clădirea primăriei din comuna Micherechi. Astfel, parlamentarul UDMR a ținut să arate că folosirea drapelului românesc nu constituie o problemă în Ungaria sau în alte părți ale lumii. Prin urmare, ar aștepta aceleași atitudini pe plaiurile mioritice.

Slovacii, băgați în discuție

De asemenea, Cseke a dat și exemplul Primăriei Șinteu, pe clădirea căreia este arborat și steagul slovacilor, alături de cel al României și cel al UE. „Nu deranjează pe nimeni și nici nu trebuie să deranjeze pe nimeni că au pus acolo steagul slovacilor, pe Primăria Șinteu. Și este acolo de 15 ani. UDMR Bihor este interesat ca relația între comunitatea majoritară românească și comunitatea maghiară să se desfășoare într-un climat de pace și colaborare și să găsim punctele comune care nu sunt puține, inclusiv respectul simbolurilor proprii ale comunității respective”, a mai precizat marghiteanul Cseke, căsătorit cu o româncă.

O tânără a fost filmată în seara de sâmbătă spre duminică (29-30 decembrie) în timp ce încearcă să aprindă steagul Ungariei cu o brichetă.Întreg incidentul a avut loc în Pasajul Vulturul Negru, chiar în fața sediului UDMR Bihor. Acțiunea tinerei nu a avut succes pentru că tânărul care a realizat fil...84Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor