Csíky Boldizsár, in concert la Filarmonica Oradea

Csíky Boldizsár, in concert la Filarmonica Oradea
Sala de concerte Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea va găzdui joi, 16 februarie, la orele 19,00 un nou concert simfonic.

Solist este pianistul Csiky Boldi zsar. Din program fac parte: Uvertura festivă de Şostakovici, Concertul nr.2 pentru piani şi orchestră în do minor, op 18, poemul simfonic a lui Borodin- Prin stepele Asiei Centrale şi Dansuri polovţiene din opera Cneazului Igor.

Csiky Boldizsar s-a născut la Reghin, în 1968. Încă din copilărie a demonstrat deosebite calităţi muzicale. A urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, şi-a continuat studiile la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu Jandó Jenő la Academia de Muzică Liszt din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studiu la cursurile de măiestrie din Lübeck cu prof. Lev Naumov.

Între anii 1993-1997 participă la cursurile de măiestrie susţinute de Walter Kraft din München. În 1998 participă la recomandarea lui Dan Grigore la cursul de vară de la Fontenbleau, unde frecventează cursuri susţinute de Gabi Cassadeus, Philippe Bianconi, Philliphe Entremont. A câştigat cinci premii naţionale de interpretare. În 1994 a primit premiul Cella Delavrancea acordat de maestrul Dan Grigore. În 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical al instituţiei Münchener Musikseminar îi acordă titlul de solist permanent. A fost invitat în repetate rânduri ca membru de juriu al concursurilor de pian, susţinând de asemenea cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate.

A susţinut peste 700 de recitaluri şi concerte în majoritatea centrelor muzicale ale ţării şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Rusia, Ucraina, Ungaria, Cehia, Japonia. A colaborat cu dirijori, ca Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Acél Ervin, Remus Georgescu, Horia Andreescu, Florentin Mihăiescu, Gheorghe Costin, Peter Oschanitzky, Ilarion Ionescu-Galaţi, Edvard Tschivzhel. În 2006 obţine titlul de Doctor în muzică . „ Conducerea muzicală a concertului îi aparţine maestrului Romeo Rîmbu, dirijorul permanent al Filarmonicii de Stat Oradea, iar solistul invitat este un vechi prieten al publicului orădean, un artist pianist apreciat pretutindeni pentru talentul său interpretativ ieşit din comun, profesor al Academiei de Muzică din Cluj, Csíky Boldizsár”, a declarat directorul Filarmonicii Todor Albert. Concertul are loc cu participarea Corului Filarmonicii, dirijor Laszloffy Zsolt.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !