Cu ajutorul „leilor” la cel mai mare târg de ştiinţă

2Comentarii
Cu ajutorul „leilor” la cel mai mare târg de ştiinţă
Leii orădeni continuă acţiunile caritabile în scopul promovării excelenţei.

Clubul Lions din Oradea susţine şansa unui gojdist de a reprezenta România la cel mai mare târg de ştiinţă din lume, dar şi achiziţionarea unui telescop performant pentru Centrul de Excelenţă în Astronomie.
Acestea au fost cazurile pe care Clubul Lions a decis să le susţină la Balul de caritate organizat  sâmbătă seara la Elite.

Pentru excelenţe

Centrul de Excelenţă în Astronomie Bihor este condus de profesorul Marin Dacian Bica de la Şcoala Dacia, coordonator al echipei naţionale de astronomie. Performanţele elevilor bihoreni care activează aici sunt remarcabile. Astfel, în 2009, ei au obţinut 2 medalii de argint şi 3 de bronz la olimpiada naţională şi o medalie de bronz la olimpiada internaţională din China. Condiţiile de studiu şi cercetare ale membrilor Centrului de Excelenţă sunt însă precare, ei ajungând să studieze în propriile grădini şi să lucreze cu un telescop modest care nu le permite realizarea unor observaţii corecte. Chiar şi în aceste condiţii ei concurează cu brio cu elevii din  Bucureşti şi Baia Mare unde există observatoare astronomice.”La acest nivel de performanţă, diferenţa de tehnologie devine esenţială, de aceea Centrul de Excelenţă în Astronomie Bihor are nevoie imperios de un telescop automat a cărui valoare este de 2.000 de dolari pentru care s-a apelat la susţinerea financiară a leilor”, spune profesorul Bica.

Elevul Cristi Rusu a fost prezent şi el la bal pentru a-şi susţine cauza. Cristi este unul dintre exponenţii generaţiei sale în faţa căruia orice adult nu poate privi decât cu admiraţie. Cristi Roşu locuieşte în Marghita şi este elev în clasa a XII la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. El va reprezenta, în acest an România,  la INTEL Isef Science Fair, San Jose, California, cel mai mare târg de ştiinţă din lume destinat elevilor de liceu.

Proiectul lui Cristi pentru acest concurs constă în dezvoltarea unui sistem inteligent de control şi prevenţie al accidentelor rutiere. Suma estimată pentru achiziţionarea materialelor necesare realizării testării prototipului este 800 euro, iar cheltuielile de transport de 1.000 euro şi sunt acoperite  de organizatori în proporţie de 50 %. Atmosfera balului a fost întreţinută de două vârfuri în domeniul artistic: David Bryan,surpriza Eurovisionului şi Ilaria Cherloabă, una dintre stelele emisiunii „Dansez pentru tine”. La balul Lions a fost prezent şi preşedintele Rotary Oradea, Dan Pavel.

Veronica Bursaşiu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor