„Cu aparatul de fotografiat prin Penitenciare”

De Camelia Busu
Festivalul Național de Folclor pentru Deţinuţi
Festivalul Național de Folclor pentru Deţinuţi - © FOTO: Afiş
Proiectul realizat în parteneriat cu Asociația „Euro Foto Art” ajunge la Teatrul Nottara.

În urmă cu an a fost iniţiat de către Administrația Națională a Penitenciarelor proiectul naţional intitulat „Cu aparatul de fotografiat prin Penitenciare”, în parteneriat cu Asociația „Euro Foto Art” cu sediul în Oradea. În primă etapă, artişti fotografi voluntari din cadrul unor organizaţii partenere al Asociației „Euro Foto Art” au fotografiat viaţa nevăzută a penitenciarelor şi a persoanelor private de libertate. În urma acestor şedinţe foto a rezultat expoziţia „Cu aparatul de fotografiat prin Penitenciare”, vernisată în decembrie 2017 în Galeria Asociației „Euro Foto Art” din Oradea.

Au fost expuse 100 de fotografii color realizate de : Ioan Ovidiu Lazăr (Penitenciarul Bistrița), Ștefan Tóth AFIAP (Penitenciarul București-Rahova), Ovi D. Pop EFIAP, Christian Filipescu, Ovidiu Gabor și Gheorghe Talpoș (Penitenciarul Oradea) precum și de Penitenciarul Codlea.

Miercuri, la Bucureşti, în foaierul teatrului Nottara va fi vernisată expoziția de artă fotografică intitulată „Cu aparatul de fotografiat prin Penitenciare”, în preambului Festivalului Multiart de teatru pentru Deținuți „Dana Cenuşă – Descătușare prin cultură”, proiect derulat de Administrația Națională a Penitenciarelor, în colaborare cu Teatrul Nottara București, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard. Pe lângă conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, la vernisaj va participa și artistul fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației „Euro Foto Art” și coordonatorul Proiectului național.

În cadrul expoziției vor fi expuse o selecție de 25 de fotografii monocolor și color realizate de artiștii fotografi: Nicolae Sburlan din Galați (Penitenciarele din Tulcea, Brăila, Galați și la Centru de Detenție Tichilești, Ioan Ovidiu Lazăr (Penitenciarul Bistrița), Ștefan Tóth AFIAP (Penitenciarul București-Rahova și Festivalul Național de Folclor – ediția a IV-a), Ovi D. Pop EFIAP, Christian Filipescu, Ovidiu Gabor și Gheorghe Talpoș (Penitenciarul Oradea), precum și de reprezentanții Penitenciarului Codlea. Toate imaginile din expoziție vor fi proiectate pe un ecran panoramic, instalat în foaierul Teatrului Nottara București.

Primul catalog

Cu această ocazie, va fi lansat și primul catalog, intitulat „Festivalul Național de Folclor – ediția a IV-a”, tipărit cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor, apărut în îngrijirea editurii „Euro Foto Art” Oradea. Acesta cuprinde imagini realizate de artistul fotograf orădean, Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației „Euro Foto Art” și coordonatorul Proiectului național „Cu aparatul de fotografiat prin Penitenciare”, eveniment care a avut loc în 14 septembrie 2018, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din capitală. În continuarea proiectului, în anul 2019 vor apărea și alte cataloage, care vor fi ilustrate cu imagini fotografiate în diferite penitenciare din țară.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !