Cu aparatura pe butuci

Cu aparatura pe butuci
Dotarea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Oradea, pe cât ar trebui sa fie de performanta, pe atât lasa de dorit. Aparatura din dotare este veche si se strica când e mai mare nevoie de ea

Singurul ecograf al institutiei, primit în urma cu zece ani de la Ministerul Sanatatii, prin fonduri de la Banca Mondiala, se defecteaza foarte des, ceea ce împiedica buna desfasurare a activitatii din Maternitate. „Ultima data s-a defectat în iarna, iar reparatia lui costa foarte mult. Cu câti bani am investit în repararea lui, puteam sa cumparam unul nou”, declara dr. Liana Antal, directorul institutiei. Scos din circuit


La ora actuala, analizatorul de gaze sanguine pentru nou-nascuti sta din nou pe butuci. Repararea lui costa în jur de 100 – 200 milioane de lei, pe când achizitionarea unuia nou ar costa doar 360 milioane de lei. Cum aparatele sunt foarte vechi, fiecare componeneta care se strica trebuie comandata la producator, iar pretul lor este foarte mare.

„Daca tragi linie si aduni toate cheltuielile cu aceste reparatii îti dai seama ca nu mai merita sa repari nimic. Dar nici bani pentru achizitionarea unor aparaturi noi nu avem. Cu banii pe care i-am primit în 2003 – 2004 abia am reusit sa acoperim cheltuielile cu reparatiile curente, în 2005 nu am primit nici un ban, iar anul acesta am primit doar fonduri pentru programele de sanatate ce se adreseaza gravidelor si lauzelor. În aceste conditii ce performante poti sa ai?”, constata cu amaraciune dr. Antal.

Una pe hârtie…


O alta problema o constituie supravegherea permanenta a gravidelor. Directoarea Maternitatii sustine ca peste tot în lume gravidele sunt permanent monitorizate atunci când se afla în travaliu, pe când la Oradea, desi sunt zece paturi în sala de nasteri, exista un singur monitor.

În acesta situatie e imposibil sa asiguri o asitenta medicala la cele mai înalte standarde. „Fiecare unitate spitaliceasca ar trebui sa fie dotata în baza gradului pe care-l detine. Desi suntem trecuti la gradul II, avem utilitati dintre cele mai vechi, iar fondurile alocate sunt ca si inexistente”, încheie dr. Antal.

Viorica Borz
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !