Cu cardul prin Europa

Cu cardul prin Europa
Deva – Aproximativ 520.000 de cetăţeni din judeţul Hunedoara care au asigurări de sănătate pot călători în spaţiul Uniunii Europene fără să mai fie obligaţi să aibă asigurare medicală.

Cardul va fi emis doar asiguraţilor, în concluzie cca 30.000 de persoane din judeţ nu vor putea intra în posesia lui pentru că nu au asigurări de sănătate. Cei asiguraţi vor intra imediat după 1 ianuarie 2007 în posesia cardului de asigurat, care va avea o valabilitate de şase luni. El poate fi folosit în ţările membre UE exclusiv pentru persoanele care circulă în scopuri turistice, de cercetare sau se află la muncă.

„Modelul cardului european se află în discuţie la Casa Naţională de Sănătate. Costurile de preluare a acestuia vor fi suportate de către asigurat, dar concret nu se cunoaşte încă valoarea lui”, declară Ovidiu Bîndea, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Reciprocitate
Cetăţenii altor state comunitare vor beneficia, în baza Cardului European de Asigurat, de tratamente în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii români, dacă vor avea probleme de sănătate în timpul călătoriei în ţara noastră. Cetăţenii vor putea intra în posesia cardului în termen de şapte zile lucrătoare de la solicitarea lui.

În cazul în care nu sunt găsiţi la domiciliu, vor putea ridica ulterior documentul de la sediul CJAS Hunedoara.

Titlul IX – Cardul European şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate a intrat în vigoare după 90 de zile de la promulgarea, la sfârşitul lui aprilie, a pachetului de legi privind reforma în sănătate.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase