Cu certificatul în mormânt

1Comentariu
Serviciul de Control al Activităţii de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a demarat un vast control al persoanelor cu handicap din Bihor. Scopul verificării este actualizarea şi corelarea bazei de date a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC).

Până în prezent au fost verificate 15 localităţi din trei comune, respectiv 507 persoane.

„Morţi vii”

Din cele 507 persoane care deţin certificate pentru persoane cu handicap, 17 sunt decedate. Corpul de control a vizitat comunele: Brusturi, unde sunt 235 de cazuri de persoane cu hadicap, Bulz cu 147 de cazuri şi Girişu de Criş cu 125 de cazuri. Cei mai mulţi „morţi vii”, şapte la număr, sunt în Brusturi.

În celelalte două comune sunt câte cinci. „La nici una din cele 17 persoane decedate DGASPC Bihor nu a primit documentele care să ateste decesul persoanelor în cauză, documentele necesare fiind obţinute abia în urma solicitării directe, adresată autorităţii locale, primăriilor de comune”, a afirmat Zita Koncek, directorul DGASPC Bihor.

Primăriile necomunicative

Comunicarea între primăriile de comună şi DGASPC Bihor, privind datele şi situaţiile referitoare la persoanele cu handicap, este defectuoasă, consideră Ştefan Goţia, şeful Serviciului de Control. Alte probleme sunt înregistrarea tardivă a persoanelor decedate în Registrul de deces, precum şi lipsa unui program de evidenţă a populaţiei.

Aleşii locali nu s-au arătat foarte entuziasmaţi de prezenţa Corpului de Control în zonele verificate. „Am observat o anumită iritare vizavi de iniţiativa noastră. Am primit recomandări să nu deranjăm persoanele cu handicap, pentru a nu se spune de către aceştia că este o iniţiativă a autorităţilor locale, fapt ce ar conduce la o scădere în popularitate a respectivelor autorităţi”, a adăugat Ştefan Goţia. Acesta a mai afirmat că a observat o creştere accentuată a numărului de persoane cu handicap în perioada electorală.

Ioana Iuhas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor