Cu insomniile la doctor

1Comentariu
ORADEA – Ceea ce s-a promis în toamna anului trecut, în aceste zile s-a concretizat. Spitalul de Pneumoftiziologie din Oradea are de azi un laborator de somnologie, prin intermediul căruia vor putea fi trataţi toţi bihorenii care suferă de Sindromul de Apnee în Somn (SAS).

Cei care sunt afectaţi de SAS au un somn agitat în timpul nopţii, neodihnitor, cu întreruperi ale respiraţiei, sforăit zgomotos şi cu treziri frecvente. Din această cauză, în timpul zilei ei nu sunt foarte activi, ci extrem de obosiţi şi somnolenţi fapt ce determină de multe ori adormirea la volan sau la locul de muncă.

Din această cauză se ajunge la accidente rutiere, de muncă ori casnice. Apneea în somn netratată duce însă şi la complicaţii ale tensiunii arteriale, afecţiuni cardiace sau atac cerebral.

 

Laborator modern

Cei care se regăsesc printre persoanele care suferă de astfel de simptome, pot să stea liniştiţi, deoarece de acum înainte şi la Oradea va exista un laborator de somnologie unde coşmarul nopţilor de insomnii, atât pentru bolnavi cât şi pentru întreaga familie a acestora, a luat sfârşit.

„De luni vom începe să oferim consultaţii în cadrul laboratorului. Pentru diagnosticare este necesar ca pacientul să petreacă doar o noapte la noi în laborator, noapte în care cu ajutorul unui aparat performant, vom monitoriza anumiţi parametri în timpul somnului, iar dimineaţa medicul specialist îi va analiza, prescriind tratamentul”, ne-a declarat ec. Dacian Foncea, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea. Dr. Irvin Chira, manager al firmei NewMedics din Bucureşti, şi care a deschis în 2005 prima clinică privată din România axată pe somnologie, a pus la dispoziţia Spitalului TBC acel aparat special, în regim de chirie, până la finele anului.

Dacă adresabilitatea va fi mare, atunci managerul spitalului susţine că acel contract de închiriere va fi prelungit. „Costul unui astfel de aparat se ridică la 7.000 de euro, noi închiriindu-l până la finele anului cu 1.500 de RON pe lună”, adaugă ec. Foncea.

 

Tratament pentru o viaţă

Cât priveşte tratamentul aplicat în urma consultului nocturn, acesta diferă în funcţie de gravitatea bolii. „Dacă este vorba de cazuri mai uşoare, atunci tratamentul se va axa pe o alimentaţie corespunzătoare, dar în cazurile grave e nevoie de acel tratament mecanic cu ajutorul măştii ce trebuie aplicată la nivelul feţei pacientului în timpul somnului. Din păcate, în acest caz, tratamentul durează toată viaţa”, afirmă dr. Chira. Practic această mască are rolul de a menţine căile respiratorii deschise în timpul somnului, astfel încât cantitatea de oxigen din sânge să nu scadă.

Aparatul asigură o presiune pozitivă constantă, care se reglează la o valoare fixă în laboratorul de somnologie. „Preţul unei astfel de măşti este în jur de 600-1.200 de euro. Noi avem mulţi pacienţi care în primele luni o închiriază, la un preţ de 1-1,5 milioane de lei vechi pe lună, apoi dacă se acomodează cu ea, o cumpără, deoarece vor avea nevoie de ea întreaga viaţa şi astfel vor cheltui mai puţin dacă o cumpără decât să o închirieze ani la rând”, conchide dr. Chira.

 

Consult gratuit

Pentru ca un bihorean să poată beneficia de un astfel de consult, nu trebuie decât să ducă o trimitere  de la medicul de familie cât şi un act de identitate. „Practic explorările funcţionale din timpul nopţii sunt gratuite, deoarece acestea le-am trecut pe spitalizare de zi, un consult fiind decontat la nivel de CAS cu 44 de RON.

Pacientul nu va trebui să plătească decât masca, de care va avea nevoie apoi pentru tratare”, spune ec. Foncea, subliniind faptul că săptămâna viitoare va solicita Ministerului Sănătăţii să introducă în structura organizatorică a Spitalului acest laborator de somnologie, care este cel de-al şaptelea dechis în ţară după cele de la Bucureşti, Timişoara şi Cluj Napoca.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor