Cu mic cu mare la Ziua Pompierilor

De Alexandru Guiaș
Cu mic cu mare la Ziua Pompierilor
În data de 13 septembrie se împlinesc 169 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică dusă de cei 166 de ostaşi pompieri conduşi de cpt. Pavel Zăgănescu, împotriva a 6.000 de soldaţi otomani.

Pentru a marca și sărbători momentul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” va organiza pentru cei mici, dar și pentru cei mari deopotrivă, „Ziua Porţilor Deschise”. Astfel, miercuri, 13 septembrie vor avea loc evenimente atât la sediul inspectoratului din Oradea (str. Avram Iancu, nr.9), unde această activitate se va desfășura în intervalul orar 12:30 -16:00, cât şi la sediile tuturor subunităţilor din judeţ, care vor avea deschise porțile pentru vizitatori între orele 10:00 și 14:00.

În cadrul „Zilei Porţilor Deschise” programul va include prezentarea tehnicii de intervenţie, a echipamentelor şi accesoriilor din dotare şi sesiuni interactive de informare preventivă, exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, de salvare de la înălţime, de echipare contracronometru, de descarcerare, de acordare a primului ajutor calificat, precum şi probe din concursurile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

Mândria de a fi pompier

Ducând mai departe tradiţia predecesorilor, pompierii români continuă să îşi onoreze cu acelaşi curaj şi abnegaţie misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor concetăţenilor, în confruntarea cu incendii ori alte situaţii de urgenţă, făcând uneori sacrificiul suprem, punându-şi adeseori viaţa în pericol pentru a o salva pe a semenilor.

Instituţia pompierilor s-a dezvoltat continuu, adaptându-se contextului contemporan, la clasica misiune de stingere a incendiilor adăugându-se operaţiunile de salvare a persoanelor de la înălţime, de la înec, de sub dărâmături şi din alte situaţii critice, intervenţiile pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de salvare a animalelor, de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervenţiile la accidente tehnologice, radiologice, biologice şi alte calamităţi antropice sau naturale, precum şi alte misiuni de gestionare a situațiilor care periclitează siguranța semenilor.

Diversitatea şi complexitatea misiunilor desfăşurate de pompierii militari reclamă pe lângă pregătirea temeinică și permanentă, „curaj și devotament”, atribute regăsibile în deviza acestei arme și în rezultatele muncii reprezentanților ei, materializate în vieţi şi bunuri salvate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !