Cu mortul in salon doua ore

Reactualizat la:
35Comentarii
Cu mortul in salon doua ore
Sistemul sanitar are prevederi legislative ilogice care poate ar trebui modificate.

Un aspect legiferat stipulează că o persoană care moare într-un spital din această ţară trebuie ţinut nemişcat de pe acelaşi pat două ore, de la declararea decesului în încăpere specială. Faptul însă poate crea şoc emoţional pentru ceilalţi pacienţi din salon.

Recent, pe youtube a aparut o filmare in care un pacient a filmat cum o persoana decedata din acelasi salon a fost ridicata abia dupa doua ore. Pacientul se afla in salon cu inca 2 persoane, ei fiind nevoiti sa stea alaturi de persoana decedata doua ore pana aceasta a fost mutata.

Din acest motiv, s-a decis ca la spitalele Municipalităţii, să se respecte legea, dar şi pacienţii. Astfel, în cazul în care într-un salon de spital, un pacient moare, el trebuie lăsat acolo două ore, conform legislaţiei, dar în acelaşi timp ceilalţi pacienţi trebuie mutaţi în alt salon.
“Nu persoana decedată trebuie mutată în alt salon ci ceilalţi pacienţi, pentru că trebuie respectată legea, orice-ar fi”, a confirmat dr. Gheorghe Carp, viceprimarul Oradiei, Şi managerul Carmen Pantiş susţine că potrivit legii în vigoare, o persoană decedată trebuie lăsată două ore pe patul de spital.
Dacă în spitalele orădene ar fi suficiente spaţii, ar trebui, conform legii, amenajate încăperi speciale pentru persoanele care decedează în spital. Odată decedat un pacient, acesta ar trebui scos cu pat cu tot (cu rotile) şi ţinut două ore în încăpere specială. Cum spaţii speciale pentru aşa ceva nu sunt în spitalele orădene, soluţia pentru ca pacienţii să nu stea cu un mort în salon este mutarea lor, a pacienţilor, în alt salon.
De regulă, la Oradea, decesele survin la secţiile de reanimare şi la oncologie şi mai puţin în secţii medicale.

O alta situaţie în sistemul sanitar bihorean este plata pentru refuzul autopsiei pacienţilor care decedează în spitale.

Plată pentru neautopsiere

Potrivit unor normative, absolut toţi pacienţii care mor în spitale trebuie autopsiati. Procedura de autopsiere este gratuită însă refuzul acesteia costă.
Astfel, chiar dacă un pacient moare din cauze clare, medicale (nu suferă moarte violentă), în spital, trebuie autopsiat şi dacă rudele se împotrivesc, acestea trebuie să achite o taxă de circa 110 lei.
Bihor Online si Jurnal bihorean au semnalat acest aspect încă în urmă cu câţiva ani, când manager la Spitalul Judeţean era ec. Emil Popovici. Atunci, aparţinătorii unui decedat au relatat stupefiaţi că au plătit bani, cu chitanţă, pentru a nu li se autopsia ruda moartă în spital. Normativele nu s-au schimbat de atunci încoace.35Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor