Cu Moş Ene la doctor

4Comentarii
Cu Moş Ene la doctor
ORADEA – Accidente rutiere, de muncă sau casnice, moarte subită în somn, hipertensiune pulmonară sau arterială sistemică, atacuri ischemice cerebrale sau coronariene.

Iată câteva dintre pericolele de risc major la care este supusă o persoană care are probleme cu somnul. Mai precis, cele care suferă de Sindromul de Apnee în Somn (SAS). „Această afecţiune este prezentă în rândul adulţilor în proporţie de 2% la femei şi 4% la bărbaţi şi se caracterizează prin oprirea respiraţiei în timpul somnului, însoţită de scăderi ale nivelului de oxigen în sângele arterial, creierul nemaiputând să se oxigeneze”, susţine dr. Lavinia Davidescu, medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea.

Simptome

SAS-ul se manifestă în timpul zilei prin somnolenţă excesivă, tulburări ale memoriei, dificultăţi de concentrare, dureri de cap matinale. „În timpul nopţii, 90% dintre persoanele care suferă de acest sindrom au un sforăit intens, permanent. Totodată, au un somn agitat, cu frecvente treziri, neodihnitor, cu întreruperi ale respiraţiei. Printre simptomele SAS-ului se află şi disfuncţiile  sexuale sau urinările frecvente”, susţine dr. Davidescu.

„Un studiu efectuat în Germania, în anul 2002, a dovedit că în peste o jumătate din accidentele rutiere au fost implicaţi şoferi care adormeau la volan. Aceasta din cauza somnului agitat din timpul nopţii”, conchide dr. Davidescu.

Tratare

Pentru a veni în întâmpinarea bihorenilor care suferă de pe urma SAS, atât dr. Lavinia Davidescu, cât şi ec. Dacian Foncea promit că, până în vară, se va deschide şi în incinta Spitalului TBC un cabinet de somnologie, care va ajuta pacienţii cu astfel de probleme să ducă un stil de viaţă normal. Promotorul somnologiei în România este dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Dr. Mihălţan este de asemenea nepotul fostului episcop al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, PSS Ioan Mihălţan. „Dr. Mihălţan se ocupă de somnologie de circa 10 ani. Domnia sa a deschis şi primul laborator de somnologie , la Bucureşti, în urmă cu aproximativ doi ani. De atunci au mai apărut la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Târgu Mureş. În cadrul acestor laboratoare lucrează medici pneumologi, neurologi, cardiologi sau ORL-işti”, spune dr. Davidescu. „Suferinzii de SAS merg la medic doar când boala ajunge în forme severe iar ei devin un handicap pentru familie” ne-a declarat dr. Florin Mihălţan.

Diagnosticul SAS se poate stabili astfel doar în cadrul unui laborator de somnologie, deoarece pacientul trebuie să fie monitorizat o noapte întreagă, în timp ce doarme. „Cu ajutorul polisomnografului, sunt înregistraţi o serie de parametri, pe baza cărora se va aplica tratamentul.

Cu ajutorul unor dispozitive, se înregistrează activitatea cerebrală, tonusul muscular, mişcările abdominale şi toracice, fluxul respirator, activitatea electrică a cordului, cât şi saturaţia oxigenului în sângele arterial”, afirmă dr. Davidescu. A doua zi, toţi parametrii înregistraţi sunt analizaţi pentru stabilirea diagnosticului. „Cea mai eficientă metodă terapeutică este ventilaţia cu presiune pozitivă continuă, adică CPAP – Continuous Possitive Airways Pressure.

Tratamentul este iniţiat tot în laborator, pe parcusul celei de-a doua nopţi”, adaugă dr. Davidescu. Această ventilaţie se realizează cu ajutorul unei măşti ce se aplică la nivelul feţei pacientului în timpul somnului, menţinând căile respiratorii deschise.

Dr. Davidescu este ferm convinsă că acest laborator va fi bine venit printre bihoreni. „O singură problemă mă îngrijorează: faptul că acest serviciu medical nu este compensat, nefiind cofinanţat de CAS. În ţările UE, o astfel de investigaţie se ridică la 800-1.000 de euro, pe când la Bucureşti aceasta ajunge să depăşească 10 milioane de lei”, încheie dr. Davidescu.

Viorica Borz4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor