Cu nucleara în coasta noastră

Activişti Greenpeace în faţa centralei de la Paks
Activişti Greenpeace în faţa centralei de la Paks
Ministerele de mediu ale României şi Ungariei au stabilit organizarea dezbaterii publice de pe terioriul ţării noastre la Oradea, pe 31 august, în sala mare a Consiliului Judeţean.

Până atunci se mai pot trimite în scris comentarii şi sugestii la sediul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, lista fiind deschisă de ONG-urile: Terra Mileniul III Bucureşti, Hobby Club Jules Verne Timişoara şi ECO Dobrogea.

Paks vs. Roşia Montană

„Aşa cum partea maghiară vrea să se asigure ca proiectul de exploatare pe bază de cianuri a aurului de la Roşia Montană să fie de aşa natură încât să excludă riscul unei poluări accidentale a râurilor Maros şi Tisa, tot aşa vrea şi partea română să se ia măsuri maxime de siguranţă în ce priveşte centrala nuclearo-electrică de la Paks.

Respectarea măsurilor asumate de autorităţile maghiare va fi monitorizată chiar la Paks de un expert din partea Ministerului nostru de Mediu”, a precizat marti în conferinţă de presă directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Călin Mocan.

Centrala de la Paks este situată lângă Dunăre, mai la sud de Budapesta şi la mai puţin de 300 km de Oradea. Deşi e greu de crezut că autorităţile maghiare ar putea face rabat la tehnologie în ce priveşte centrala nucleară aflată la circa 100 km de capitala ţării, directorul APM Bihor pune răul înainte apreciind că „dinspre Paks, având un vânt favorabil, un nor radioactiv ar ajunge în câteva zeci de minute la Oradea”.

Totuşi, Călin Mocan precizează: „Nu pornim cu ideea de a împiedica dezvoltarea centralei atomice de care depinde alimentarea cu energie electrică a unei jumătăţi din ţara vecină. Trebuie doar să facem demersuri pentru a ne asigura că s-au luat cele mai eficiente măsuri de prevenire a unui incident nuclear”.

Centrala de la Paks dezvoltă o putere de circa 2.000 MW, prin comparaţie centrala de la Cernavodă având o putere de 3.500 MW. Documentaţia întocmită în limba engleză de autorităţile maghiare poate fi consultată încă la adresa de Internet www.mmediu.ro/dep_mediu/mediu.htm

Cristian Horgoş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !