Cu ochii pe porcii comunitari

Reprezentanţii DSVSA Bihor
Reprezentanţii DSVSA Bihor
DSVSA a luat măsuri suplimentare pentru combaterea traficului ilegal cu carne de porc. Video: Măsuri suplimentare de la DSV  

Pentru a împiedica comerţul ilegal cu porci, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor va avea non stop un medic veterinar în Punctul de Trecere al Frontierei Salonta. Verificări vor fi efectuate însă în toate punctele de trecere a frontierei. „Efectuăm permamenţă în PTF Salonta deoarece am constatat că în ultimele trei luni aici au fost depistate cele mai multe transporturi ilegale de animale”, a precizat Mircea Gelu Budău, directorul coordonator al DSVSA Bihor.

Pentru a fi cât mai eficienţi inspectorii sanitari veterinari au semnat un protocol cu Garda Financiară, IJPF şi IPJ. „Acest plan de acţiune conferă posibilitatea ca la nivelul graniţei să încercăm să stopăm acest trafic. Poliţia va face două sau trei baraje pe şoseaua care leagă Salonta de punctul de trecere al fontierei, dar şi pe drumurile adiacente”, a spus directorul DSVSA.

Doar în ultima perioadă au fost depistate trei transporturi ilegale de porci. Toţi cei 33 de porci transportaţi fără documente de provenienţă au fost confiscaţi şi trimişi spre distrugere la Protan, iar cele trei persoane au fost amendate cu amenzi în valoare de 3.480 lei.

Conform normelor în vigoare, porcii destinaţi pentru consumul familiar pot fi comercializaţi în cadrul aceleaşi localităţi sub control sanitar veterinar de la o gospodărie la alta. Porcinele care fac obiectul comerţului intracomunitar se livrează direct la ferme sau abatoare însoţite de certificate sanitar veterinare.

Examen trichineloscopic

Doctorii veterinari atrag atenţia şi asupra necesităţii efecturii examenului trichineloscopic. „Examinarea în vederea depistării trichinelozei a tuturor porcilor sacrificaţi în gospodărie în acesată perioadă este obligatorie. Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, nu doar va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA cu amenzi de până la 2.000 lei, dar pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă acea carne”, a spus Mircea Gelu Budău.

Examemul se face de către medicii veterinari acreditaţi sau de personanul DSVSA din cadrul circumscripţiilor sanitar veterinare din oraşele mari. Un astfel de examen costă şapte lei de luni până vineri şi dublu sâmbăta şi duminica.

Simona Albinaru

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !