Cu Oradea pe piept, în Cameră

3Comentarii
ORADEA - Miercuri seară, Jurnal bihorean le-a dat posibilitatea candidaţilor orădeni din colegiile 7 Sud-Est şi 8 Nord-Vest să-şi expună oferta electorală în faţa publicului prezent la Forumul „Cunoaşte-ţi candidaţii”.

Următorul forum public al J.b. va avea loc la Beius, luni de la ora 17:00, cu participarea candidaţilor din Colegiul deputaţial nr. 4 Beius şi a celor din Colegiul deputaţial nr. 5 Ceica-Tinca. Marţi, de la ora 16:00, la Oradea va avea loc ultimul forum din seria „Cunoaşte-ţi candidaţii!”. Vor participa candidaţii din Colegiul deputaţial nr. 9 Oradea-Centru şi candidaţii pentru Senat în Colegiul 4 Rogerius-Ioşia-Centru.

Cu excepţia candidaţilor UDMR, absenţi nemotivat, toţi ceilalţi candidaţi au răspuns invitaţiei lansate de către Jurnal bihorean.
Moderatorii forumului le-a cerut candidaţilor să-şi prezinte atuurile cu care vin în faţa electoratului, argumentele lor pentru a fi aleşi în Legislativul Suprem al ţării.
Dacă Mircea Matei (PD-L) a invocat atuul experienţei sale în administraţia locală, în schimb Eduard Hellvig (PNL) a reliefat experienţa pe care a acumulat-o în Parlamentul României şi în Parlamentul European. Octavian Dan (PNL) şi Petru Trif (PNG-CD) au ţinut să-şi evidenţieze experienţa în domeniul juridic. În plus, Dan a amintit şi de „legătura afectivă” pe care o are cu cei din cartierul Nufărul, pe care i-ar reprezenta în Parlament.
Lia Pop (PSD) şi-a exprimat dorinţa de a-şi pune în practică cunoştinţele politice pe care le are, studiind şi predând ştiinţe politice „de aproape 20 de ani”, în timp ce Mircea Bradu (PD-L) a arătat că „a fost acolo” la tot ce s-a făcut important în Oradea, în ultimii ani.
Sonia Drăghici (PSD) şi Florian Pantea (PRM) şi-au evidenţiat calităţile morale pe care le-ar avea, în timp ce Gheorghe Pintea (PNG-CD) a invocat necesitatea înnoirii clasei politice.
După ce candidaţilor li se dat posibilitatea să-şi prezinte proiectele din postura de parlamentar (reliefate alături), Jurnal bihorean i-a întrebat pe aceştia dacă în situaţia în care ar fi azi parlamentari ar vota pentru mărirea salariilor profesorilor. Cu excepţia reprezentanţilor PNL, candidati au răspuns afirmativ.

PNL răspunde

J.b. a dat candidaţilor să-şi pună întrebări directe, unul altuia. Oarecum previzibil, candidaţii PNL – Octavian Dan şi Eduard Hellvig – au fost cel mai adesea destinatarii nedumeririlor contracandidaţilor din partidele ce nu se află acum la Putere. Demeter (PRM): „Datoria externă a României a ajuns la o sută de miliarde de euro. Ce au făcut guvernanţii cu aceşti bani?” Sonia Drăghici: „Unde sunt cele 38 de spitale regionale promise, din care unul la Oradea? Unificăm spitalele talmeş-balmeş (…) Acum se sacrifică managerii de spitale gata-formaţi, administraţia locală numind directori ca pe vremea comuniştilor. De ce nu s-a ţinut linia iniţială?”

Octavian Dan a fost liberalul care a ţinut să răspundă întrebărilor formulate: „În aceşti patru ani s-au dublat pensiile şi s-au ridicat cu 95% salariile dascălilor. S-au făcut investiţii masive în sistemul sanitar. S-a înregistrat o creştere economică-record în România de la Brătianu încoace”, a fost răspunsul pentru Demeter. „S-au făcut investiţii majore în spitalele orădene. Spitalul Municipal e la standarde europene iar ideea este să asigurăm aceleaşi condiţii în toate spitalele. Oradea şi Bucureştiul sunt cuprinse la iniţiativa administraţiilor locale în programe-pilot pentru a asigura un sistem de sănătate european, în folosul oamenilor”, a fost răspunsul lui Dan pentru doctoriţa Drăghici.

Florile politicii

Au fost şi contre PSD – PD-L. Lia Pop (PSD) s-a arătat nedumerită de faptul că PD-L, ce se revendică acum un partid de dreapta, are pe sigla sa un trandafir, această floare fiind recunoscută ca simbol al Internaţionalei Socialiste. Mircea Matei (PD-L) i-a răspuns decanei de la Ştiinţe Politice în stilu-i caracteristic. „Eu prefer să dau câte un singur trandafir femeilor, nu câte trei (aluzie la PSD – n.r.), pentru ca să pot oferi flori mai multor femei”, a spus Matei. Redevenind serios, pedelistul a ţinut să spună că programele sociale nu sunt apanajul exclusiv al stângii. „Măsurile sociale promovate de dreapta izvorăsc din solidaritatea socială, o valoare universală, de altfel”, a motivat Matei proiectele sociale promovate de PD-L. În replică, Matei a întrebat-o pe colega Liei Pop, contracandidata sa pe Colegiul 7, Sonia Drăghici, ce părere are despre amnistia fiscală propusă de către Mircea Geoană. „Nu cunosc subiectul!”, a răspuns sec doctoriţa.

Cãlin Corpas, Cristian Horgos, Mãlina Pop3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor