Cu sarsanalele pline prin Borş

3Comentarii
Cu sarsanalele pline prin Borş
BORŞ/SALONTA – Euforia care i-a cuprins pe români după 1 ianuarie, de când se poate călători doar pe baza cărţii de identitate în ţările membre UE, a pălit când, la câteva zile după această dată, pe când se întorceau la locurile de muncă din străinătate, mulţi români au rămas fără o parte din bunurile pe care au vrut să le ducă din ţară.

Deşi la frontieră nu se mai face control, echipajele mobile cu vameşi, care acţionează în zonele adiacente frontierei, au scotocit în portbagaje şi au confiscat în principal produsele alimentare şi băuturile alcoolice.

Exces de zel la maghiari
Vameşii maghiari au făcut exces de zel zilele trecute şi i-au lăsat pe români fără pălinca, sărmăluţele şi cârnaţii duşi de acasă. Vameşii români spun însă că, din partea lor, românii pot să ducă în afara ţării tot ce vor, dacă au bonuri fiscale. „Pentru noi reglementările sunt clare. Nu mai există control la vamă, iar persoanele fizice pot să ducă cu ele tot ce vor, pe bază de documente de provenienţă. În ce priveşte restricţiile impuse în alte ţări şi acţiunile vameşilor maghiari, nu putem comenta. A existat un ordin care preciza că persoanele fizice nu pot duce cu ele bunuri cu o valoare mai mare de 175 de euro. După 1 ianuarie însă, ordinul nu mai este în vigoare”, declară inspectorul principal Păstorel Ţarălungă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Vamale Cluj.

Nu verifică importurile
În ceea ce priveşte importul şi exportul de mărfuri, făcut de societăţile comerciale, lucrurile s-au simplificat după 1 ianuarie, cel puţin în privinţa vămuirii. „Pentru marfa importată sau exportată din ţările UE, vama nu mai este implicată. Totul se face pe bază de factură şi este ca şi cum ai aduce marfă de la Cluj”, asigură reprezentantul Direcţiei Vamale. În schimb, pentru marfa adusă sau dusă în ţări extracomunitare vămuirea se face în cadrul birourilor vamale de interior.
„În fiecare reşedinţă de judeţ există un astfel de birou, iar la graniţa cu Ucraina, de exemplu, funcţionează în continuare birourile vamale de pe frontieră”, subliniază inspectorul principal Ţarălungă.

Doar echipaje mobile
Totodată, în zonele unde nu mai există birouri vamale la frontieră funcţionează aproape non-stop patrule mobile de vameşi. „Deocamdată nu avem personalul necesar pentru a acoperi tot timpul zonele de lângă graniţă, întrucât nu au venit încă toţi oamenii din vămile desfiinţate. Ne descurcăm cum putem”, explică purtătorul de cuvânt al DV Cluj. Acesta a precizat că echipajele mobile se asigură că marfa transportată în ţară sau în afara ţării are documente de provenienţă. „În ceea ce priveşte produsele accizate – tutun, cafea, alcool – au rămas în continuare restricţiile şi pot fi introduse în ţară doar de agenţi economici, pe bază de documente”, a mai spus sursa citată.

Georgiana Anghel3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor