Cu titlul retras şi fără contract de muncă

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
15Comentarii
Cu titlul retras şi fără contract de muncă
Daniela Smaranda Ionescu s-a trezit cu titlul de conferenţiar retras şi cu contractul de muncă desfăcut.

După ce, în 19 iulie 2016, Ministerul Educaţiei a emis un ordin de revocare a titlului didactic de conferenţiar universitar, Daniela Smaranda Ionescu dă în judecată Universitatea din Oradea şi Ministerul Educaţiei. Ordinul a fost pus în execuţie de conducerea Universităţii din Oradea, iar decizia i-a fost comunicată, luni, dascăliţei Ionescu.

,,Titlul i-a fost retras printr-un ordin al ministrului Educaţiei, comunicat nouă doar săptămâna trecută. Doamna Ionescu a fost sancţionată în baza unei decizii pronunţate de instanţă şi de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării’’, a declarat Marcel Roşca, rectorul interimar al Universităţii din Oradea.

Acuzată de plagiat

Aşa cum în presă s-a mai scris, titlul de conferenţiar universitar i-a fost retras pe motiv că, în anul 1998, Daniela Smaranda Ionescu ar fi plagiat o lucrare a unei profesoare din Iaşi, fapt sancţionat printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă.

,,Prin hotărârea Curţii de Apel Ploieşti, cea care s-a pronunţat în acest caz, nu s-a dispus retragerea cărţii de către autor şi nici nu s-a dispus o sancţiune suplimentară în sarcina doamnei Ionescu privind interdicţia de a profesa ca şi cadru didactic. De asemenea, cu ocazia susţinerii procedurii de titularizare pe postul de conferenţiar, lucrarea respectivă, considerată ca fiind plagiată, nu a contat, neexistând, deci, nicio legătură directă între fapta care i s-a imputat şi modul de obţinere a titlului didactic de conferenţiar. La fel, cu ocazia examenului, s-a cunoscut antecedenţa reabilitată a faptei pentru care a fost sancţionată, dar, cu toate acestea, nu a fost refuzată deoarece îndeplinea toate condiţiile pentru a participa la concursul de titularizare pe post’’, a declarat Arpad Kolozsi, avocatul Danielei Smaranda Ionescu.

,,Se revocă titlul didactic de conferenţiar universitar acordat doamnei Ionescu Daniela Smaranda prin ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 4757/05.08.2005. Direcţia Generală de Învăţământ Superior din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice comunică prezentul ordin Universităţii din Oradea care îl va duce la îndeplinire’’, se arată în ordinul privind revocarea titlului didactic de conferenţiar universitar semnat de ministrul Mircea Dumitru cu data de 19 iulie 2016.

„Doamna Smaranda Ionescu este, într-un fel, victima conjucturii politico-sociale, în care actualul regim tehnocrat a pornit o vendetă împotriva adversarilor potenţiali. De asemenea, doamna este victima rivalităţilor din cadrul Universităţii Oradea, unde soţul dumneaei, în calitate de lider sindical, este în conflict deschis cu indivizi acuzaţi de corupţie, la fel cu veleitari micimani. Dumneaei este victima şi a unor «formatori de opinie» dubioşi, gata oricând să împroaşte cu noroi. Pe acest fundal, ministrul Educaţiei, cel care a reușit marea performanţă de a traduce o lucare filozofică dintr-o limbă pe care nu o cunoaşte, a emis un Ordin nelegal, prin nerespectarea principiului neretroactivităţii legii, şi neluarea în seamă a termenelor procedurale imperative de aplicare a unei sancţiuni” a declarat avocatul Arpad Kolozsi.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor