Cu vânturelul roşu la geam

De Camelia Busu
Cu vânturelul roşu la geam
© FOTO: Andrei Posmoşanu
Vânturelul roşu poate fi întâlnit într-o varietate mare de habitate, chiar şi în zonele urbane.

Cei îndrăgostiţi de natură, care se regăsesc în mijlocul pădurii, pe munte, sunt sufocaţi de betoanele din oraş şi abia aşteaptă prima ocazie să evadeze. Însă unii câteodată se poate spune că sunt norocoşi. Sălbatica natură îşi face culcuş la ei la geam.

Un astfel de om este Adi Cosma, care a avut privilegiul ca o familie de vânturel roşu să-şi găsească loc la geamul lui de la baie. La bloc, în Cantemir, lângă Peţa. Şi nu e ceva neobişnuit, pentru că vânturelul roşu este des întâlnit în zonele urbane. Specia a suferit de pe urma intensificarii agriculturii, a pierderii habitatului şi a declinului suferit de mamiferele mici, care constituie prada lor preponderentă. Vântureii fac parte din categoria şoimilor. Aceştia nu îşi fac cuib, în mediul lor natural ocupând cuibul altor păsări, mai ales al ciorilor. În zonele montane vânturelul găseşte scobituri în stânci, şi acolo cuibăreşte. Acesta este şi motivul pentru care, în oraşe, acesta îşi găseşte fante precum cele de la geamurile de la blocuri, explică Attila Nagy, liderul filialei Grupului Milvus din Oradea. De ce îşi aleg ca şi habitat oraşele? Pentru că există o oarecare competiţie între păsări. Limitarea este sursa de hrană. În mediul natural se ajunge la o populaţie care nu se mai poate întreţine, şi atunci caută nişe neocupate. De obicei se stabilesc la limita localităţilor, pentru a avea loc deschis de vânătoare. La noi, vântureii sunt păsări parţial migratoare. Masculii, cei care îşi revendică teritoriile, nu pleacă foarte departe şi se întorc pentru împerechere, de multe ori revenind la acelaşi cuib.

31301017_10216540659897859_4877442776339316736_n FOTO: Andrei Posmoşanu ©

Adi Cosma a avut privilegiul să îi aibă le geam 4-5 ani la rând. În aprilie, femela depunea patru sau cinci ouă, din care, după aproape o lună, ieşeau puii. Părinţii le aduceau de mâncare şoareci sau şopârle. Ambii părinţi vânează pentru pui, care vor părăsi cuibul după încă 27-39 de zile. Adi, fascinat, îi urmărea în fiecare zi, le făcea poze sau îi filma. Nu o dată s-a întâmplat să ajungă vreo şopârlă în baie sau bucătărie în timp ce el surprindea păsările în imagini. În luna iunie, după câteva ore de zbor, plecau. Anul acesta încă nu s-au întors. Adi încă mai aşteaptă vântureii să se întoarcă.

Anul acesta, la gala de proiecţii „Expediţia – Chemare în necunoscut”, eveniment organizat de Clubul de Speologie Cristal, fotograful Andrei Posmoşanu şi-a început prezentarea cu „Oradea sălbatică”, o spectaculoasă serie de fotografii cu fauna din zona Oradiei metropolitane. Printre protagonişti s-au numărat şi vântureii lui Adi Cosma.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !