Cuceritorul calvar al maestrului

3Comentarii
Cuceritorul calvar al maestrului
ORADEA – „Calvarul unei inime pribegi”? Poate, însă nimic din cele petrecute marţi seara la Teatrul de Stat orădean nu a avut de-a face, câtuşi de puţin, cu un calvar…

Dimpotrivă, maestrul Tudor Gheorghe a reuşit să magnetizeze publicul orădean cu un spectacol al cărui nume generic i-a fost inspirat de versul unui cântec.

Împreună cu orchestra Teatrului Liric din Craiova, Tudor Gheorghe a reînviat atmosfera Bucureştilor din anii interbelici, un Bucureşti prin care se plimbau nume precum Liviu Rebreanu, Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Ţuţea, Cioran, Enescu… Un Bucureşti conectat la cultura universală. Parfumul acelei epoci a fost resimţit din plin de publicul spectator, prin intermediul refrenelor celebre ale epocii, interpretate magistral pe scenă de maestrul craiovean, în stilul său inconfundabil. De altfel, vocea sa a rămas la fel de puternică şi vibrantă, neafectată de trecerea anilor. Iar bucuria maestrului de a cânta era lesne de observat. Pare că a rămas şi ea intactă…

Muzica şi umorul
Cântând în cea mai mare parte cântece de dragoste ale vremii, în care femeia devine obiect de adoraţie, Tudor Gheorghe face o paralelă între stilul gentilomilor dinainte de al doilea război mondial şi specificul relaţiilor dintre tinerii de azi, copleşiţi de era internetului: „Cei de atunci încercau să cucerească femeile. Nu spuneau «hai» şi gata, era rezolvată treaba (…) Şi până la urmă nici nu sunt supărat pe cei ce spun «hai», ci pe cele care chiar se duc”, s-a confesat Gheorghe publicului orădean. De altfel, remarcile umoristice ale maestrului, aşa-numitele „intermezzo”-uri, au pigmentat spectacolul pe toată durata sa, reuşind să smulgă hohote de râs din sală.
De altfel, se poate spune că spectacolul a început într-o manieră umoristică, mai mult sau mai puţin forţată, când Tudor Gheorghe, păşind pe scenă, a observat că luminile sălii nu scădeau în intensitate. „Cred că băieţii au plecat la bere.

Nu-i nimic, aşteptăm”, a spus maestrul, care a aşteptat câteva minute… Nici relaţia României cu UE nu i-a scăpat artistului oltean, care i-a săgetat pe domnii de la Bruxelles pentru beţele în roate puse mioriţei româneşti, pentru pesta porcină sau pentru gripa aviară: „În curând vom avea probleme cu albinele”, i-a atenţionat Gheorghe pe orădeni, care au luat-o ca pe o glumă.
Să spunem că orchestra Teatrului Liric din Craiova, condusă de dirijorul Marius Hristescu, a avut o prestaţie pe măsura maestrului Tudor Gheorghe, iar solo-ul interpretat la un moment dat de Dan Bozgan a smus aplauze furtunoase.

Calin Corpas3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor