Cultură pe salarii mai mici

12Comentarii
Lucian Silaghi, Marian Boboia, Marius Aron, Aurel Chiriac
Lucian Silaghi, Marian Boboia, Marius Aron, Aurel Chiriac
Pe fondul crizei, CJ Bihor a micşorat salariile directorilor instituţiilor de cultură.

Consiliul Judeţean i-a ars la buzunare pe directorii de instituţiilor de cultură pe care le are în subordine. Cam toţi directorii „culturişti” primesc acum în medie cu circa zece milioane de lei vechi mai puţin…
„Practic, am aplicat o metodă de calcul venită prin Ordonanţă de Guvern, conform căreia se ia media venitului cel mai mare al unui angajat din instituţie, la care se adaugă un  spor de conducere, pentru director. Am făcut media angajatului cu cel mai mare salariu pe ultimulele trei luni. Apoi, la Silaghi, Chiriac şi David am aplicat 10%, iar la Aron, Boboia şi Szucs am aplicat 30%. Faţă de salariul cel mai mare al angajatului se putea aplica un spor între 1 şi 55%, procent negociabil de către angajator. Iar comisia prezidată de mine a negociat cu directorii sporurile despre care vi-am spus”, ne-a declarat vicepreşedintele CJ, Dumitru Voloşeniuc.

Silaghi, mulţumit

Jurnal bihorean i-a contactat pe directorii instituţiilor vizate, pentru a-i întreba cum au receptat micşorarea salariilor şi, practic, cât primeau în mână până la negociere şi cât primesc acum. Directorii au fost întrebaţi despre sumele nete, pentru ca cititorii noştri să-şi facă o imagine cât mai clară despre câştigurile lor, finanţate de către Consiliul Judeţean.
„Înainte aveam brut-ul 5.000 lei/lună. Asta înseamna undeva pe la 4.500 lei în mână. Însă, acum, după renegociere, primesc 3.500 lei”, ne-a spus directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

„De la 1 ianuarie intră oricum în vigoare noua lege a salarizării unice. Pot să vă spun că am în plus doar trei milioane faţă de directorul artistic, Elvira Râmbu. Faţă de ce luam înainte, acum primesc mai puţin cu opt milioane, de la 4.200 la 3.500 de lei. Însă ţin să vă spun că actorii care s-au pensionat acum primesc o pensie de 1.700 de lei, la care se adaugă o indemnizaţie de la UNITER, de 850 lei”, ne-a spus Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat. Silaghi a ţinut însă să ne spună că nu se plânge de situaţia sa, deoarece mai primeşte o „sumă consistentă”, pe Legea Recunoştinţei, care-i recompensează eroii-martiri şi luptătorii care sa remarcă în protestele anticomuniste muncitoreşti de la Braşov, din 1987.

Pentru că a protestat împotriva regimului de la acea vreme, Silaghi a fost dat afară din facultate, fiind student în anul IV, la Silvicultură.

Frustrările lui Aron

Poate cel mai nemulţumit e Marius Aron, directorul Teatrului Arcadia. „Eu şi cu David am pierdut cel mai mult. Eu primesc acum în mână 2.500 lei, aici fiind inclusă şi vechimea, de 25% şi nu mai apare salariul de merit. Am pierdut mult, în condiţiile în care la teatrul ăsta eu sunt şi impresar artistic şi şofer şi planificator principal. Niciodată nu am fost plătit pentru aceste activităţi. Mă simt de-a dreptul umilit… Mă aşteptam să îmi crească salariul, nicidecum să scadă! În cea mai bună lună a mea, undeva în februarie – martie, am primit în mână 3.900 lei, cu tot cu orele suplimentare”, ni s-a confesat Aron. Boemul director al Teatrului de Păpuşi ne-a spus că a fost contrariat să afle că un regizor din Galaţi, fiul prefectului din acel judeţ, câştigă „60-70 milioane de lei brut”… Aron crede că această situaţie e total nefirească, mai cu seamă că, spune artistul, Galaţiul e un judeţ mai sărac decât Bihorul.

Criza, bat-o vina!

Directorul Şcolii de Arte Francisc Hubic, Marian Boboia, a avut o atitudine resemnată. „Treaba n-are rezolvare. E o criză îngrozitoare, se reflectă şi la noi. Doar n-o să curgă lapte şi miere la noi la Cultură, dacă în alte părţi s-au făcut disponibilizări… În contextul actual eu sunt foarte mulţumit, nu am nicio problemă cu CJ Bihor”, ne-a declarat directorul, care ia acum un salariu net de 2.400 lei, conform propriilor spuse. Înainte de micşorarea salariului, avea 3.400 de lei.
Şeful revistei de limbă maghiară Varad, Szucs Laszlo, câştiga acum cu opt milioane mai puţin, fiindu-i micşorat salariul de la 2.700 la 1.900 lei net. Szucs: „Nu sunt fericit, însă ce să fac, să dau în judecată, cum au spus unii colegi de-ai mei?!” Cel la care se referă Szucs e Gheorghe David, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT). David nu a putut fi contactat de către J.b., însă, potrivit lui Marius Aron, directorul CJCPCT ar primi acum un salariu net de 2.200…

Revista Familia nu a fost inclusă în reevaluare, deoarece acolo schimbările s-au operat mai din timp. Managerul Alexandru Seres primeşte puţin sub 2.000 lei.

Calin Corpas12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor