Cultura si aventura la Rosia

Cultura si aventura la Rosia
La aproximativ 60 de km de Oradea, Roşia oferă, de sâmbătă, un atractiv program de week-end.

O tură prin Peştera cu Cristale din mina Farcu, posibilitatea testării unei tiroliane de 300 de metri suspendată, în cel mai înalt punct, la 50 de metri, o vizită la Muzeul Mineritului amenajat în subteran şi concerte, la căderea serii. Aceasta este oferta Primăriei Roşia şi a Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor pentru acest sfârşit de săptămână, în zilele de sâmbătă şi duminică.

Probabil cea mai… lungă tiroliană din ţară

Inaugurarea oficială a Peşterii cu Cristale din mina Farcu şi a Parcului de Aventură din imediata vecinătate a acesteia este programată sâmbătă, 18 august, începând cu ora 15:00.

„Alături de frumuseţile peşterii, deja cunoscute multor turişti din ţară şi din străinătate, atracţia evenimentului va fi tiroliana, primul obiectiv al Parcului de Aventură. Cu o lungime totală de aproximativ 300 de metri, coborârea, care în cel mai înalt punct al ei se află la 50 de metri distanţă de sol, va fi la dispoziţia tuturor iubitorilor de aventură, începând chiar din această zi”, se arată într-un comunicat al CAPDD. În programul aceleiaşi zile e prinsă şi inaugurarea Muzeului Mineritului. „Aflat într-o galerie laterală a minei Farcu, punctul muzeal îşi propune să prezinte vizitatorilor săi o imagine cât mai fidelă a vieţii şi activităţii minerilor din Munţii Pădurea Craiului”, se mai arată în comunicat.

Concerte şi dans

Spre seară, de la ora 18.00 toţi cei prezenţi sunt invitaţi să participe la două concerte în aer liber, primul e susţinut de Melaz şi Sabin Mureşan care propun muzică folk şi compoziţii proprii iar de la 19:30 urmează un concert Nagual – Ancient and Tribal Music. „Începând cu ora 21:00, până la abandonul ultimului dansator – discotecă”, este ultimul punct din programul oficial.

Duminică, în mod tradiţional se marchează oficial Ziua Comunei Roşia. Manifestările cuprind o serie de spectacole culturale la care îşi dau concursul maeştri ai cântecului şi dansurilor tradiţionale, comici şi cântăreţi.

Cele două zile de evenimente fac parte din proiectul „Metode inovative de valorificare a capitalului natural în situl Natura 2000, Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, derulat de CAPDD Bihor începând din luna ianuarie a anului 2012. Acesta este finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – Fondul Global pentru Mediu, prin Programul de Granturi Mici, este programat să se deruleze până în anul 2013 şi are o valoare de 267.270 lei.

 

FACT BOX

Tradiţie prin cultură

Programul de Ziua Comunei Roşia

– 13:00 – concertul ansamblului folcloric Roşia

– 14:00 – ansamblul popular Auşana

– 16:00 – cântece şi dansuri populare sălăjene

– 18:00 – momente vesele cu Radu Moş

– 19:00 – spectacolul Ansamblului „Crişana”

– 21:00 – moment folcloric cu renumitul cântăreţ Traian Jurchelea

– 21:30 – recital extraordinar Fraţii Florea

– 22:00 – 24:00 – spectacol eveniment, Cosmin Marta şi formaţia sa.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !