Culturi modificate genetic

Culturi modificate genetic
Cultivatorii de plante modificate genetic trebuie să se înregistreze.

Anul acesta se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG), excepţie fpcând soia, care rămâne o cultură interzisă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

„Potenţialilor cultivatori de porumb MON 810 trebuie să ştie că, cultivarea plantelor modificate genetic este interzisă în vecinatatea imediată a suprafeţelor certificate sau aflate în perioada de conversie pentru agricultura ecologică, cât şi în perimetrul ariilor naturale protejate”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.

Cultivare

Plantele modificate genetic se cultivă numai de către cultivatorii autorizaţi de către DA Bihor, fiind obligatorie utilizarea la semănat a seminţei certificate.

Cultivatorii care utilizează sămânţa produsă de terţi sau din producţie proprie, vor depune cererea de autorizare pentru înscrierea în Registrul judeţean al cultivatorilor de plante modificate genetic până cel mai tărziu la data de 1 mai 2011, iar în cazul culturilor duble, până la 1 iulie 2011, fiind interzisă înfiinţarea de culturi modificate genetic pe suprafeţe mai mici de 2 ha, în trup compact, cu excepţia celor realizate în scop stiintific.

Autorizaţiile pentru cultivarea plantelor modificate genetic se eliberează de DA Bihor în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data depunerii şi înregistrării dosarului de solicitare.

La livrarea producţiei cultivatorii trebuie să menţioneze clar pe documentele care însoţesc marfa şi pe etichete că produsul este „modificat genetic”, precum şi codul unic de identificare al organismului modificat genetic, în conformitate cu prevederile legale.

Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligaţi să se supună inspecţiei şi controlului efectuat de către personalul împuternicit de ANSVSA, MMP şi MADR.

S.Al.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !