Cum alegem lentilele pentru ochelari

Reactualizat la:
Cum alegem lentilele pentru ochelari
Lentilă (optică) În optică, lentila este o piesă realizată dintr-un material transparent (sticlă, material plastic etc.), cu două suprafețe opuse, în general curbe, folosită singură sau împreună cu alte piese similare pentru a concentra sau diverge lumina și a forma imagini ale obiectelor.

Lentilele se bazează pe fenomenul de refracție a luminii, adică schimbarea direcției de propagare a acesteia la trecerea dintr-un mediu transparent în altul.

În limba română cuvîntul lentilă provine din cuvîntul francez lentille, care însemna inițial „linte”, o plantă ale cărei semințe comestibile au o formă biconvexă, iar apoi a fost folosit și pentru a desemna piesa optică avînd aproximativ aceeași formă. Cuvântul francez provine la rândul lui din latinescul lenticula, care este forma diminutivă a lui lens (genitiv lentis) cu același sens „linte”.

Istoric

Lentilele, într-o formă sau alta, sunt produse și folosite de om de cîteva mii de ani, dar prima mențiune se găsește în Grecia antică, în comedia Nephelai (Norii) a poetului Aristofan, care vorbește despre o lentilă convergentă folosită pentru a da foc unui obiect concentrând razele soarelui cu ajutorul acesteia. Pliniu cel Bătrîn (23-79) scrie că împăratul roman Nero folosea o bucată de smarald cu suprafețele concave pentru a urmări luptele de gladiatori, probabil pentru că suferea de miopie. Matematicianul persan Alhazen (965-1038) a scris primul tratat semnificativ de optică, în care discută despre rolul cristalinului ochiului în formarea imaginilor pe retină. Lentilele au început să se răspândească abia după inventarea ochelarilor, probabil în Italia, la sfârșitul secolului al XIII-lea.

La capitolul lentile de ochelari, de cate ori nu v-ați pus întrebarea: „Eu ce lentile aleg?”. Răspunsul este simplu: trebuie să ascultaţi sfatul medicului împreuna cu cel al opticianului şi indicaţiile de pe reteta pentru ochelari în ceea ce priveste corecţia optică. Apoi, puteţi opta pentru diferite materiale, indici de refractie şi filtre care vă aduc beneficii atât practice, cât şi în scop estetic.

Opticianul trebuie să vă explice care sunt opţiunile pe care le aveţi şi ce este potrivit în ceea ce priveşte lentilele ochelarilor, luând în considerare şi tipul ramelor alese pentru ochelari. Şi in cazul lentilelor pentru ochelari, cercetările continue şi progresul tehnologiei au facut posibilă, de-a lungul timpului, apariţia unor noi tipuri de lentile pentru ochelari şi a unor materiale mai uşoare şi mai practice, care sporesc confortul şi uşurează viaţa purtătorului de ochelari, adică vă imbunataţesc vederea.

LENTILE OCHELARI – ÎN FUNCŢIE DE AFECŢIUNE

-În funcţie de viciul de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie) aveţi nevoie de corecţie optică pentru o anumită distanţă sau mai multe. Astfel, dacă aveţi nevoie de o singură pereche de ochelari, fie pentru distanţa, fie pentru aproape, atunci lentilele ochelarilor vor fi monofocale.

-Daca aveţi nevoie de două perechi de ochelari, pentru distanţă şi pentru aproape, deoarece aveţi presbiopie, puteţi opta pentru o singură pereche de ochelari cu lentile bifocale, care vor realiza corecţia optică pentru cele două distanţe.

-Lentilele progresive (multifocale) oferă, în plus faţa de lentilele bifocale, şi vedere la distanţă intermediară. Confortul oferit de o singura pereche de ochelari este incomparabil faţa de utilizarea constantă a doua perechi care trebuie schimbate între ele în permanenţă.

LENTILE OCHELARI – ÎN FUNCŢIE DE MATERIAL

În ceea ce priveşte materialele, lentilele ochelarilor pot fi din sticlă, plastic sau policarbonat/trivex. La alegerea materialului trebuie să luaţi în considerare stilul de viaţă şi ramele pe care le-aţi ales.

-Lentilele din sticlă se zgârie mai greu decât cele din plastic, dar se sparg uşor şi sunt mai grele, din aceste motive se recomandă sa fie montate numai pe rame cu contur.

-Lentilele din plastic sunt mai uşoare decât cele din sticla, au o rezistenţă mai buna la lovituri, au tratamente de suprafaţă care îmbunataţesc durabilitatea şi transparenţa lentilelor şi pot fi montate pe orice tip de ramă (cu contur, glazant, perivist).

-Lentilele din policarbonat sunt perfecte pentru copii, sportivi, persoane cu o viaţă activă şi sunt foarte rezistente la impact (de 12 ori mai rezistente decât lentilele standard (din plastic), cu 30% mai uşoare decât cele din plastic şi pot fi montate pe orice tip de rama.

GROSIMEA LENTILELOR

Grosimea lentilelor este dată de indicele de refracţie. Cu cât acesta este mai mare, cu atât lentila este mai subţire. Cele mai subţiri sunt lentilele minerale (din sticla) cu indice 1.9, iar cele organice (plastic) cu indice 1.74 sunt şi ele cu 50% mai subţiri decât cele standard, tot din plastic, dar cu indice 1,52. Atenţie indice de refracţie mai mari sunt necesari pentru dioptrii mai mari, nu pentru dioptrii micii, cu cât creşte indicele de refracţie creşte şi preţul lentilei aşa că alegeţi varianta asta numai atunci când este necesar.

ALTE ASPECTE LEGATE DE LENTILE

Pentru confortul vizual, dar şi pentru aspect, este important şi designul suprafeţelor. Aici ne referim la lentile cu geometrie sferică (au aceeasi curbura pe toata suprafaţa) şi lentile cu geometrie asferică/dublu asferică (işi schimbă curbura din centru către margine, construcţie care le face aplatizate şi mult mai subţiri). Cele cu geometrie asferică oferă o calitate vizuală optimă, un câmp vizual mărit dat de eliminarea distorsiunilor din periferia lentilei, aberaţii marginale reduse şi reduc efectul de micşorare sau mărire al ochilor atunci când priviţi din exterior.

În general, lentilele ochelarilor permit adăugarea unor tratamente antireflex, de durificare, pentru lumina albastră, sau lentilele heliomate (fotocromatice) care işi închid şi deschid culoarea în funcţie de luminozitatea din mediul exterior, dar despre acestea vom vorbi la următorul articol,Cu dioptrii pot fi şi lentilele ochelarilor de soare, astfel puteti opta pentru lentile colorate.

DE CE DIFERĂ PREŢURILE LENTILELOR ÎN OPTICI?

V-au minţit când au spus că diferă numai în funcţie de calitatea lentilei, nimic mai fals. Cauza principală este adaosul comercial practicat de fiecare optică în parte.Unele optici visează câştigurile Artiştilor Hollywoodieni şi aplică adaosuri uriaşe de 400% sau 600% pe acelaşi produs, iar altele, practicând adaosuri mai mici, vin să servească în primul rînd nevoile tuturor clienţilor de la cei cu venituri modeste până la cei pretenţioşi, făcând asta nu în detrimentul calităţii produsului. Ca să fim bine inţeleşi, toate firmele de optică colaborează cu aceeaşi furnizori de lentile atât producători autohtoni cât şi producători străini, diferă ţelul primordial al fiecaruia. Vorbind de un act medical ţelul principal al nostru este cel al deservirii tuturor clienţilor în funcţie de nevoi şi nu în funcţie de potenţialul buzunarului clienţilor.

Vă invităm la magazinul nostru pe str. Avram Iancu, nr.2 ( Optic New Eyes) unde vă oferim garanţia unei consultaţii de calitate cu medicii noştri primari şi specialişti, precum şi ochelari de calitate adaptaţi defectului şi vârstei.

Oferim clienţilor produse de calitate pentru a satisface nevoile acestora, precum si preţuri accesibile pentru toata lumea. În magazinul noastru veti putea achiziţiona produse pentru toate buzunarele, dar cu siguranta de cea mai buna calitate: un segment larg de rame si lentile, ochelari de soare, lentile de contact, precum si soluţii de intreţinere a lentilelor. Clientii nostri au avut ocazia de a se convinge de seriozitatea si calitatea produselor noastre. Raportul calitate-preţ al produselor şi serviciilor oferite de noi este cel mai bun de pe piaţă, iar satisfacţia dumneavoastră este obiectivul nostru prioritar.

Personalul nostru este vorbitor şi de limba maghiară precum şi opticieni de înaltă calificare. Avem experienţă deosebită în problemele copiilor.

Serviciile oferite şi calitatea acestora sunt atuurile care ne recomandă.

Program: luni-vineri: 9,30-19, sâmbătă:10,30-13

Telefon: 0359-170-154, 0772-013-191

Pentru urgenţe: 0772-101-25

Advertorial!