Cum ataci taxa auto

Reactualizat la:
Cum ataci taxa auto
Ca sa primiti inapoi taxa de prima inmatriculare, trebuie urmati obligatoriu doi pasi: plangerea la Administratia Financiara si apoi chemarea in judecata, noteaza Evenimentul Zilei. Orice cetatean roman care a platit taxa de prima inmatriculare poate sa intenteze proces pentru a-si recupera banii.

Drumul a fost deschis de decizia Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Tribunalului Arad, în urma căreia firma Măgura Impex a primit înapoi banii de pe taxă.

Cu toate acestea, cel puţin câteva zeci de români au eşuat în această încercare pentru că nu au ştiut care sunt etapele de urmat.

Primul pas este trimiterea la Administraţia Financiară de pe raza locului de domiciliu a unei plângeri prealabile prin care se solicită restituirea taxei. Cererea trebuie însoţită de o copie a chitanţei care atestă plata taxei auto. În termen de 30 de zile, Administraţia Financiară este obligată, potrivit Codului Fiscal, să răspundă dacă este de acord sau nu cu cererea de restituire.

Dacă nu aţi primit niciun răspuns în termen de 30 de zile sau dacă acesta este negativ, şi de fiecare dată este, puteţi trece la pasul al doilea: chemarea în judecată a Administraţiei Financiare, la Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliaţi. În cererea de chemare în judecată trebuie să cereţi anularea actelor administrative fiscale emise în momentul achitării taxei de prima înmatriculare şi obligarea Administraţiei Finanţelor Publice să vă restituie banii.

Atenţie, însă: cererile de chemare în judecată a Administraţiilor Finanţelor Publice se depun doar la Secţiile Comerciale şi de Contencios Administrativ şi Fiscal! Numeroase persoane au depus cereri la Tribunalele Comerciale, dar cererile lor au fost respinse ca fiind greşit îndreptate. Nu au avut câştig de cauză nici cei care au chemat în judecată Administraţiile Finanţelor fără a depune plângerile prealabile, sărind deci peste pasul întâi.

Cinci dosare pe rol la Cluj

La instanţele clujene există înregistrate cinci dosare de restituire a taxei auto. Printre acestea se află şi cel al Cameliei Tişe, soţia fostului prefect de Cluj şi fin al primarului Emil Boc, Alin Tişe. Camelia Tişe este notar public şi a solicitat restituirea unei taxe de 5.500 de euro care fusese plătită la înmatricularea unui Porsche Cayenne din anul 2005 ce a costat 34.000 de euro. „Maşina aparţine cabinetului notarial“, ne-a declarat Alin Tişe.

Din cele cinci dosare, doar în unul există deja un verdict: clujeanul Nicodin Giurgiu a obţinut câştig de cauză. Alte două dosare îi privesc pe Ioan Trif din Turda, care a plătit aproape 5.900 de lei, şi pe Boglarka Kerekes din Cluj-Napoca, care solicită restituirea unei sume de 1.627 de euro. Ioan Trif a precizat că a fost obligat să plătească taxa pentru a-şi putea înmatricula un autoturism VW Passat din anul 2002.

„Am cerut să anuleze taxa pentru că acum suntem în Europa şi nu mai putem să plătim astfel de taxe“, a spus Trif.

REŢETĂ

Paşii care trebuie urmaţi

1. Plângere la Administraţia Financiară de la domiciliu, prin care se cere restituirea taxei. Cererea trebuie însoţită de o copie a chitanţei care atestă plata taxei auto. Dacă n-aţi primit răspuns în termen de 30 de zile sau dacă acesta este nefavorabil, urmează pasul al doilea:

2. Chemarea în judecată a Administraţiei Financiare, la Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliaţi. În cererea de chemare în judecată trebuie să cereţi anularea actelor administrative fiscale emise în momentul achitării taxei de primă înmatriculare şi obligarea Administraţiei Finanţelor Publice să vă restituie banii.
Sursa: Evz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !