Cum putem evita certurile?

Reactualizat la:
Cum putem evita certurile?
Rezolvarea divergentelor în relatia de cuplu constituie o cerinta dificila pentru multi dintre noi. De la o simpla contrazicere, discutia poate degenera într-un adevarat conflict.

Barbatii si femeile care se cearta frecvent nu-si distrug numai sentimentele, ci si relatia dintre ei. Asa cum comunicarea este cel mai important element al unei relatii, certurile pot fi cele mai daunatoare. Este cu atât mai usor sa ranesti pe cineva, cu cât esti mai apropiat de el.

Exista cupluri care îsi propun sa nu se certe niciodata. Îsi discuta argumentele, duc tratative, au învatat cum sa-si exprime deschis nemultumirile. Unii sunt vesnic în conflict, altii îsi reprima sentimentele si duc un razboi tacit, ostil, însa în ambele cazuri legaturile afective se rup. Ideal ar fi sa stabilim un echilibru între cele doua extreme, sa comunicam respectuos.

Practic, multe cupluri se cearta în legatura cu un anumit lucru, apoi, dupa câteva minute, îsi reproseaza modul în care decurge cearta. Inconstient, ei încep sa se raneasca. Ceea ce ar fi putut fi o discutie inofensiva, usor de rezolvat prin întelegere reciproca, se transforma într-o lupta. Ambii parteneri refuza sa accepte sau sa înteleaga punctul de vedere al celuilalt.

Aceasta se întâmpla datorita modului de abordare si nu atât prin ce spun, ci mai ales cum o spun. De exemplu, un barbat când se simte provocat, se concentreaza asupra dorintei de a avea dreptate, uitând sa comunice pe un ton atent, linistitor. În acele momente o simpla divergenta poate suna jignitoare pentru partenera lui, o simpla cerere se poate transforma în ordin.

Amintiti-va însa ca, indiferent de cuvintele alese, sentimentul din spatele lor conteaza cel mai mult, iar daca celalalt nu simte dragoste si aprobare, tensiunea va continua sa creasca. Uneori este nevoie sa te retragi un timp, sa-ti iei un ragaz în care sa-ti gasesti echilibrul, astfel încât sa poti reveni cu mai multa întelegere, toleranta si respect.