Cum răspunzi Primăriei, așa te impozitează!

25Comentarii
Cum răspunzi Primăriei, așa te impozitează!
Peste 14.000 de orădeni proprietari de case vor trebui să răspundă chestionarului Primăriei Oradea privind instalațiile imobilului pe care îl posedă.

Directorul economic al Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea a precizat aceste chestionare vor ajunge la proprietarii de case și de apartamente la case, începând de săptămâna viitoare: „Primăria Oradea va transmite un număr de 14.280 de adrese, prin care le solicităm proprietarilor să verifice prin completarea unui chestionar dacă imobilul aflat în proprietate este dotat cu toate instalațiile. Practic, proprietarii vor fi invitați să răspundă dacă încălzirea imobilului pe care îl dețin se face prin calorifere sau conducte în pardoseală, dacă imobilul e racordat la rețeaua de apă și canalizare sau dacă are instalații electrice, indiferent dacă sunt conectate la rețelele publice sau sunt autonome”.

Impozitare prin catalogare

Cetățenii vor trebui să înapoieze chestionarele completate fie prin email pe primarie@oradea.ro, fie prin poștă, sau le pot preda direct în Sala Ghișeelor.

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe proprietate se plătește raportat la valoarea imobilului, valoare care depinde și de prezența sau absența instalațiilor.

O clădire este considerată ca fiind cu instalații dacă are un sistem de conducte și rețele, chiar dacă este independentă de infrastructura orașului. O condiție pentru ca imobilul să fie declarat cu instalații, este ca acesta să dețină toate cele patru utilități: apă, canalizare, electricitate și încălzire.

Dacă o clădire e încălzită exlusiv cu sobe în fiecare cameră, ea nu este încadrată ca fiind cu instalații, chiar dacă e racordată la rețeaua de apă, canalizare și curent electric.

În schimb dacă, imobilul are un cazan/centrală și o rețea de calorifere/conducte, este încadrată în categoria imobilelor cu instalații. De asemenea, locuința încălzită exclusiv cu aer condiționat sau cu panouri radiante nu este încadrată ca având instalații.

„Încercăm o abordare prietenoasă a problemei clădirilor declarate în acest moment ca fiind fără instalații. Practic mizăm pe buna credință a oamenilor. Vom aștepta un răspuns până în toamnă, respectiv până la data de 30 septembrie. După această dată, vom a avea o situație actualizată la zi a proprietăților cu instalații și fără instalații, urmând a face verificări în teren la acele adrese la care nu vom primi chestionarul completat”, a declarat viceprimarul Florin Birta, citat de Biroul de Presă al Primăriei.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor