Cum să ne ferim de escroci?

3Comentarii
Cum să ne ferim de escroci?
Poliţia de Proximitate recomandă persoanelor de vârsta a treia, şi nu numai, prudenţă maximă, pentru a nu fi înşelate!

Din studierea modului de operare şi după audierea părţilor vătămate în cazul infracţiunilor de înşelăciune, s-a stabilit că autorii acţionează după o pregătire minuţioasă şi doar după ce se asigură că victimele sunt persoane uşor influenţabile, uneori chiar credule, categorie predispusă a fi victimizată prin înşelăciune. Escrocii se prezintă la domiciliul victimelor sub diferite pretexte, cum ar fi că sunt reprezentanţi ai unor fundaţii sau autorităţi publice locale care vor să ajute persoanele în vârstă cu bunuri sau bani, sunt de la diferite firme de prestări servicii şi au venit să verifice contorul electric, cel de gaz sau reţeaua de cablu şi telefonie, sunt de la societăţi caritabile şi au adus medicamente din străinătate pentru care victima trebuie să achite taxele „vamale”, se prezintă ca vânzători de inele sau alte bijuterii, în legătură cu care pretind că sunt din aur sau, mai grav, motivează că a avut un accident de maşină şi solicită sume de bani împrumut, lăsând în schimb, ca garanţie, diferite obiecte cum ar fi camere video, geamantane sau bijuterii din metal galben, mult sub valoarea banilor primiţi de la victimă.

Totodată, e bine de ştiut că escrocul este o persoană rafinată, deţine vaste cunoştinţe din domeniul în care înşeală. El are un dezvoltat simţ al improvizaţiei, arta de a-şi juca rolul asemenea unui actor. Are capacitatea de a părea „simpatic”, „onest” şi „convingător”.

Utile

Din păcate, din dorinţa unui câştig facil, adeseori victima favorizează activitatea infracţională a escrocilor. În concepţia unor cetăţeni există falsa credinţă că acest gen de infracţiuni se pot întâmpla doar altora. Acest optimism nefondat ilustrează faptul că măsurile de autoprotecţie fie nu sunt suficient cunoscute, fie nu sunt suficient aplicate. Nimeni nu trebuie să se încreadă în persoanele care încearcă să impresioneze cu „cărţi de vizită”, „legitimaţii” sau alte documente, din care rezultă că au o carieră profesională marcantă şi care vă cer diverse favoruri. Nu e indicat a se permite accesul în locuinţă persoanelor care pretind că reprezintă diferite firme de prestări servicii, decât după o atentă verificare a actelor de identitate şi a legitimaţiei de serviciu.

De asemenea nu primiţi gaj în schimbul unor sume de bani acte de identitate sau diferite obiecte, acestea pot fi false sau furate şi nu cumpăraţi verighete, inele sau alte obiecte în legătură cu care, persoane „binevoitoare” pretind că sunt din aur – riscul să cumpăraţi simple tinichele este maxim. „Dacă sunteţi victima acestui gen de infracţiune, încercaţi să memoraţi şi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului şi sunaţi de urgenţă la 112 – apel gratuit!” recomandă inspector principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.

A.L.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor