Cum să vă apărați de căpușe și țânțari

De Bihon.ro
1Comentariu
Cum să vă apărați de căpușe și țânțari
Direcția de Sănătate Publică Bihor vine în sprijinul bihorenilor cu recomandări privind prevenirea îmbolnăvirilor datorate înțepăturilor de căpușe și țânțari.

Condițiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă dar și de temperaturile ridicate care declanșează o perioadă activă pentru unele insecte (vectori) cum ar fi căpușe, țânțari, care transmit o serie de boli atât la animale cât și la om, sau care pot fi gazde intermediare în ciclul evolutiv al agenților patogeni. Ţinând cont de contextul climatic actual, favorabil dezvoltării vectorilor (căpuşe, ţânţari), recomandările pentru populaţie sunt următoarele:

Măsuri de prevenire a expunerii la căpuşe

Se evită zonele cu iarbă şi arbuşti, păduri, în care expunerea la căpuşe este foarte mare. În situaţia în care există acest risc de expunere, se recomandă purtarea de haine de culoare deschisă, pentru a face cât mai uşor vizibile insectele, inclusiv căpuşele. Se recomandă aplicarea de spray-uri împotriva insectelor și verificarea atentă a hainelor, bagajelor şi a corpului, la întoarcerea din drumeţii.

De asemenea, se recomandă şi verificarea animalelor de companie și protejarea acestora cu produse recomandate de medicul veterinar, împotriva insectelor, inclusiv a căpuşelor.

Riscul de infecţie este mai mic atunci când căpuşa este detectată şi îndepărtată imediat. Controlaţi tot corpul, acordând atenţie specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului şi capului precum şi îmbrăcămintea după ce aţi vizitat locurile în care pot exista căpuşe. La copii, căpuşele sunt adesea detectate pe cap, la rădăcina firului de păr, de obicei, muşcătura are aspectul unei mici umflături închise la culoare cu coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat.

Cum se îndepărtează căpușa?

Este important să se înlăture căpuşa în întregime, fără a rupe partea posterioară a corpului, pentru a nu-i lăsa capul înfipt în rană. Căpuşa trebuie îndepărtată cu o pensetă fixată cât mai aproape de piele, trăgând cu atenţie şi dintr-o singură mişcare, fără a o smulge sau răsuci. Deoarece extragerea căpuşei necesită îndemânare se recomandă ca acestă intervenţie să fie efectuată cu foarte mare atenţie sau persoana muşcată de căpuşă să se prezinte la o unitate sanitară în care există cameră de gardă. Dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile, trebuie să consultaţi un medic, întrucât aceasta ar putea indica o infecţie.

Unităţile sanitare în care există cameră de gardă, CPU/UPU au fost notificate cu privire la aplicarea protocolului de profilaxie post muşcătură de căpuşă.

Măsuri de prevenire a infecțiilor provocate de țânțari:

Evitarea expunerii la orele de vârf, când țânțarii sunt în plină activitate, și a locurilor preferate de aceștia (parcuri, păduri, lacuri etc.). Purtarea unor haine adecvate (cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi, șapcă sau pălarie) și a unor încălțări închise (nu sandale), în mod special seara sau când urmează să mergeţi în padure/ la pescuit.

Utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate in farmacii (DEET, icaridină/ picardină, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care sa le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului înainte de expunere. De asemenea încercați să: împiedicați pătrunderii ţânţarilor în locuinţe (plase protecţie la ferestre/ uşi); utilizați substanţel insecticide în locuinţă/în jurul locuinţei; acoperiți patuţul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor