Cum se face vaccinarea anti-pojar (rujeolă)

De Otilia Șandor
Cum se face vaccinarea anti-pojar (rujeolă)
În speranţa că bihorenii vor realiza importanţa vaccinării cu vaccinuri recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi a Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari bihoreni de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor informează despre o serie de aspecte, spun ei, esenţiale privind prevenirea rujeolei.

Se poate orbi de la rujeolă

„Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă foarte contagioasă. Simptomele apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul şi la început pot fi confundate cu o răceală obişnuită: secreţii nazale, tuse şi febră mică. Pe măsură ce boala progresează şi în special între a treia şi a şaptea zi de la debut, temperatura creşte până la 39-41° C, iar pe corp apare o erupţie caracteristică, reprezentată de pete roşii care persistă de la 4 la 7 zile”, au transmis epidemiologii DSP Bihor.

Ei explică faptul că rujeola duce deseori la complicaţii care pot afecta aproape orice organ, cum ar fi encefalita, pneumonia sau infecţii ale urechii. Pot apărea diareea severă şi deshidratarea secundară, iar orbirea poate fi una din sechelele rujeolei, atenţionează medicii DSP.

Două doze – 100% protecţie

Doar vaccinarea protejează copiii împotriva rujeolei (pojarului) şi a complicaţiilor sale, subliniază inspectorii sanitari. Pojarul este o boală gravă deoarece 30% dintre cazurile de rujeolă dezvoltă complicaţii; una din 4 persoane care fac pojar are nevoie de internare în spital; unul din 1.000 de bolnavi de pojar moare din cauza bolii. Vaccinul protejează şi elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicaţii sau deces, care pot apărea în momentul infectării. Cu cât numărul de copii vaccinaţi dintr-o comunitate se măreşte, riscul de îmbolnăvire pentru ceilalţi copii din comunitatea respectivă e mai scăzut.

Două doze de vaccin rujeolic (vaccin ROR, care asigură imunitate împotriva a trei boli: rujeolă, oreion şi rubeolă) protejează aproape 100% împotriva bolii şi a complicaţiilor potenţial severe ale acesteia sau care pot duce la deces. Orice copil are dreptul să primească prima doză de vaccin atunci când împlineşte 1 an, iar pe cea de-a doua la vârsta de 5 ani. Datorită numărului mare de cazuri de pojar diagnosticate în România în ultima perioadă, s-a introdus o doză de vaccin după ce copilul împlineşte vârsta de 9 luni, detaliază inspectorii DSP Bihor.

Să nu ne întoarcem în timp!

În condiţiile în care 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, previn riscul unor boli infecţioase majore, care în secolele trecute au produs decese la nivel global. În România, vaccinarea este gratuită şi se realizează conform Calendarului Naţional de Imunizări. Din fonduri publice, Ministerul Sănătăţii asigură achiziţionarea vaccinurilor, iar prin distribuţia realizată de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană vaccinul ajunge în teritoriu, cu respectarea lanţului de frig, la medicii de familie, cărora le este plătită activitatea de vaccinare efectuată.

Părinţii sunt rugaţi să se prezinte la medicii de familie pentru vaccinarea gratuită a copiilor cu ROR, la vârsta de 9 luni, 1 an şi 5 ani.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !