Dr. Rodica Sirban, medic internist, diabetolog şi nutriţionist spune că ulcerul este de cele mai multe ori urmarea unei alimentaţii incorecte, dar şi a unei stări de tensiune nervoasă pe care persoana respectivă o ignoră sau o resimte ca pe un “ghem în stomac”.
Doctoriţa spune că apariţia ulcerului se poate preveni dacă persoanele predispuse aplică următoarele recomandări: să servească mese mici, fracţionate (reduse cantitativ), dese (la aproximativ 3 ore) şi regulate. De asemenea se recomandă spune doctoriţa mâncatul pe îndelete, mestecarea alimentelor (atenţie la dantură!), servirea micului dejun, chiar doar cu lapte cu pâine prăjită, fulgi sau musli (mai ales pentru persoanele care nu sunt obişnuite să mănâce dimineaţa). Medicul recomandă de asemenea să se evite alimentele iritante sau care cresc secreţia gastrică acidă: condimente, abuz de cafea/tutun (mai ales pe stomacul gol), dulciuri concentrate, miere, lactate acide (iaurt, lapte bătut, sana, kefir), murături cu oţet, roşii sau bulion de roşii, supă de carne, alimete greu digerabile (albuşul de ou, castraveţii, legume crude), fructe proaspete.
De la fiere sau viermişori
Dr. Sirban atrage însă atenţia asupra faptului că de cele mai multe ori la femei, ulcerul se însoţeşte de simptome datorate veziculei biliare, ceea ce determină intoleranţa la alimentele grase sau care contractă vezicula biliară (“fierea”): ciocolata, ouăle (mai ales ouăle fierte tari) etc.
Medicul spune că simptome similare celor de ulcer pot fi cauzate de infecţii parazitare, motiv pentu care înainte de alte investigaţii se recomandă un examen coproparazitologic al scaunului, eventual cu un tratament “orb” dacă aceasta infecţie nu se confirmă, dar există argumente în favoarea ei.
Nu în ultimul rând, medicul orădean recomandă câteva metode de relaxare zilnică: plimbări de plăcere, băi relaxante, muzică, metoda din yoga: inspiraţi adânc în timp ce număraţi în gând până la 6, staţi în inspir blocat în timp ce număraţi în gând până la 6, expiraţi profund în timp ce număraţi în gând până la 6; repetaţi de 5-6 ori, până se instalează o stare de linişte şi repetaţi zilnic de două ori/zi). Medicul mai recomandă consumul zilnic, timp de zece zile a unui litru de lapte dulce la temperatura camerei sau dacă durerile sunt accentuate – un pahar de lapte la două ore, până la dispariţia durerilor.
Informaţii se pot afla şi pe www.drsirbanrodica.ro
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!