Cum se radiază o maşină

Cum se radiază o maşină
Mulţi orădeni plătesc impozite pe maşinile de care nu se folosesc. Unii pentru că nu le mai au, alţii pentru că sunt defecte, în faţa blocului. În condiţiile în care taxele pe maşini au crescut considerabil faţă de 2006, oamenii se întreabă cum să facă să nu mai plătească aceşti bani. Radierea vehiculelor

Soluţia este la îndemână şi înseamnă radierea maşinii din circulaţie.  „Nu mai merită să ţii o maşină în faţa blocului, dacă nu te foloseşti de ea. Am un ARO defect, pe care nu mai vreau să-l repar fiindcă m-ar costa foarte mult. Am rămas surprins când am vrut să plătesc impozitul pe la Primărie. Mi-au cerut 400 de lei, faţă de 105 cât am plătit în 2006. Aş vrea să ştiu ce trebuie să fac pentru a nu plăti aceşti bani degeaba”, întreabă Vasile Fântână din Oradea. Informaţii despre modul cum se poate radia o maşină ne-au fost oferite de subcomisarul de Poliţie, Alexandru Laza, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bihor.

Cazuri

„Articolul 17 din OUG 195/2002 modificată cu OUG 63/2006 şi HG 1391/2006 stipulează că radierea din evidenţă a vehiculelor se face de către autoritatea care a afectuat înmatricularea doar în cazul scoaterii definitive din circulaţie la cererea proprietarului”, ne-a informat Alexandru Laza. Cazurile în care se face radierea sunt enumerate în continuare. Un prim caz este cel în care proprietarul doreşte retragerea definitivă din circulaţie a vehiculului.

„Proprietarul trebuie să facă dovada depozitării vehiculului într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii. În curte la el, nu pe domeniul public”, a precizat subcomisarul Laza. Un alt caz este cel în care proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la o unitate specializată de unde va primi un certificat de distrugere. „Radierea se mai face în cazul scoaterii definitive a vehiculului din România şi în cazul furtului”, a declarat Alexandru Laza.

Nu trebuie uitată radierea maşinii în cazul trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane. „Conform Ordinului MAI 1.501/13.11.2006 privind procedura de înmatriculare, înregistrare, radiere şi eliberare a autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a autovehiculelor, proprietarii de vehicule sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentelor specificate anterior”, a explicat subcomisarul Laza.

Potrivit aceluiaşi act normativ, vehiculul declarat prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !