Cum valorificam actiunile

Cum valorificam actiunile
Cei care detin actiuni, ca urmare a programului de privatizare în masã, nu pot sã le vândã de azi pe mâine. Întreaga procedurã dureazã între cinci si sase sãptãmâni, fiind recomandat sã o facã prin intermediul unei societãti de brokeraj.

Comisionul perceput de aceste societãti, pentru „cuponari”, este de aproximativ 8%. La acesta se adaugã si impozitul pe profit, care este de 1%, pentru cei care au devenit actionari în urma programului de privatizare în masã. Cei care posedã actiuni la societãti care au contract de registru cu Bursa de Valori Bucuresti, cum ar fi SC Sinteza SA si UAMT, trebuie sã facã o cerere cãtre Registrul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

„Prin aceasta se solicitã un extras de cont pentru actiunile detinute la societatea respectivã”, ne-a explicat Alina Gavris, director al agentiei din Oradea a unei societãti de servicii de investitii financiare. La extras se ataseazã chitanta de la BRD, care sã ateste cã a plãtit 50.000 lei, în contul BVB. Actionarul mai trebuie sã prezinte o copie dupã buletinul sau cartea de identitate, precum si o cerere semnatã.

„În cazul în care au apãrut modificãri cu privire la datele mentionate în documentul de identitate, trebuie atasatã o copie dupã certificatul de actionar, unde apar datele înregistrãrii initiale”, a completat Alina Gavris. Toate aceste acte se trimit la BVB.

Intermediari

„Pentru mai multã sigurantã, îi sfãtuim sã se adreseze unei societãti de brokeraj, care poate sã-i îndrume gratuit. Existã societãti care suportã chiar costurile de extras de cont”, a reliefat Casian Chirilã, agent de servicii de investitii financiare. „Titularul vine, lasã actele si noi ne ocupãm de tot, în ideea cã ni se va adresa tot nouã si pentru vânzarea actiunilor”, a precizat Alina Gavris.

Este important sã se prezinte cu documentele chiar titularul actiunilor. Dacã acest lucru este imposibil, se acceptã si o persoanã imputernicitã, prin procurã notarialã. „Banii nu se dau pe loc, în numerar, ci conform legii, în termen de trei zile lucrãtoare din momentul vânzãrii. Suma fie se vireazã în cont bancar, fie prin mandat postal”, a subliniat Casian Chirilã.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !