Curat murdar, coane Fănică!

3Comentarii
Curat murdar, coane Fănică!
ORADEA – Anunţat ca evenimentul finalului de an la Teatrul de Stat din Oradea, spectacolul „Curat murdar, coane Fănică!” a adus câteva sute de spectatori în sala mare de spectacole a templului local al Thaliei.

Potrivit afişului, pe scenă urmau să urce trei nume mari ale artei teatrale autohtone. Simpla rostire a numelor lui Radu Beligan, Gheorghe Dinică sau Marin Moraru reprezenta o garanţie că avem de-a face cu un spectacol de calibru. Dacă la toate acestea adăugăm şi celelalte ingrediente ale spectacolului, o selecţie de texte din opera lui I.L. Caragiale şi Tudor Muşatescu, era evident că toată lumea se aştepta la un moment de excepţie. Iar aplauzele furtunoase de la finalul producţiei au confirmat că întâlnirea cu marii actori a fost o mare bucurie pentru spectatori. Chiar dacă mulţi dintre ei au crezut că, după nici un ceas şi jumătate, se află la jumătatea manifestării.

Teatru pentru provincie
În ceea ce priveşte calitatea spectacolului, se poate spune că acesta se încadrează în aceeaşi categorie cu majoritatea evenimentelor teatrale exportate de pe Dâmboviţa în provincie. Câteva momente de genialitate ale marilor actori nu pot salva impresia de superficialitate a acestui gen de manifestări.

Faptul că iubitorii de teatru non-bucureşteni sunt trataţi cu condescendenţă – simpla apariţie a „brandurilor” artistice de Capitală având menirea de a produce senzaţia de satisfacţie culturală în rândul maselor – nu le face onoare celor care târăsc prin turnee – ce-i drept, profitabile – ideea de teatru. Mai ales atunci când, în spatele aşa-zisului non-conformism, spectacole fără costume şi decoruri, cu texte citite de pe genunchi, nu stă decât un calcul meschin de rentabilitate a deplasării.

Talentul indiscutabil al celor trei protagonişti ai spectacolului, care merită, fără îndoială, aplauzele, nu pot însă anula impresia de „manea” dramaturgică, la finalul căreia cei care, oricum, nu frecventează teatrul vor bifa o întâlnire cu numele unor mari actori.

Valentin Buda3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor