Curăţenie în Peştera Câmpeneasa

1Comentariu
Curăţenie în Peştera Câmpeneasa
BIHOR – Ca urmare a semnalării de către ziarul nostru a poluării cu ambalaje PET a avenului Câmpeneasa, Garda de Mediu Bihor a efectuat la începutul acestei săptămâni un control în zonă. Răspuns

Inspectorii deplasaţi la faţa locului au dispus curăţarea peşterii de gunoaie până la sfârşitul lunii august.

 

Vor mai fi instalate două rame cu plase metalice pe cursul pârâului Ţarinii care să oprească deşeurile plutitoare antrenate de cursul de apă către avenul Câmpeneasa. Una dintre plase va fi amplasată la intrarea în peşteră iar cealaltă între localităţile Izbuc şi Ponoare.

Termenul limită al execuţiei lucrării a fost stabilit pentru data de 15 iunie iar sarcina cade în spinarea Primăriei Cărpinet. Administraţia publică din comună mai trebuie să se ocupe şi de salubrizarea tronsonului de curs al pârâului Ţarinii între aven şi intrarea în localitatea Izbuc.

 

Cât priveşte colectarea deşeurilor din interiorul avenului, Mircea Ghitea, comisar-şef în cadrul Gărzii de Mediu, recunoaşte că o asemenea acţiune „nu este la îndemâna unor neiniţiaţi şi nespecialişti în acţiuni specifice de cercetare speologică, motiv pentru care cei responsabili de salubrizare urmează să contacteze astfel de organizaţii”.

Acesta a mai adăugat că situaţia sesizată nu este una obişnuită, astfel că nici soluţiile care vor fi puse în practică pentru eliminarea fenomenului nu sunt unele comune şi foarte facile, dar se urmăreşte insistent soluţionarea definitivă a acestei probleme.

 

Poluarea cu deşeuri menajere şi ambalaje din plastic a peşterii Câmpeneasa ce găzduieşte cea mai înaltă cascadă subterană din România, s-a produs pe parcursul unei perioade îndelungate de timp.

Responsabili pentru gunoaiele aduse de pârâul ţarinii sunt localnicii din satele Izbuc şi Ponoare care au făcut un obicei din a-şi debarasa deşeurile pe cursul apei, în lipsa unui sistem centralizat de salubrizare. Garda de Mediu anunţă însă că până la data de 1 iulie 2007 această problemă va fi remediată.

 • „Peştera Flacoanelor”, filmată pentru Discovery

  Sebastian Kovacs • 1Comentariu

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !

  versiunea HTML a comentariilor