Curs de metrologie, în context european

ORADEA – Despre importanta metrologiei în evaluarea conformitãtii si calitãtii produselor s-a discutat marti, la sediul Camerei de Comert si Industrie (CCI) Bihor. Întreprinzãtorii orãdeni au participat la o conferintã despre mãsurãtori si calitate.

Peste 50 de agenti economici, în spetã reprezentantii unor firme cu activitate de productie, au rãspuns pozitiv invitatiei organizatorilor de a participa la conferinta „Infrastructura calitãtii si evaluarea conformitãtii produselor în România, în contextul integrãrii în Uniunea Europeanã”.

Fãnel Iacobecsu, director general al Biroului Român de Metrologie Legalã (BRML) si presedinte al Organismului National de Acreditare (RENAR), a vorbit despre directivele Uniunii Europene cu privire la stabilirea unitãtilor si procedeelor de mãsurã. „Dacã pânã la data de 1 ianuarie 2007 se folosesc marcajele CS, dupã aderare vor fi conforme doar produsele marcate cu CE”, a specificat Fãnel Iacobecsu.

Recunoastere europeanã

Acesta a atras atentia cã trasabilitatea mãsurãtorilor efectuate de BRML este asiguratã si, în ciuda existentei unor pãreri contrare, activitatea BRML este recunoscutã international.

„Orice mãsurãtoare care se efectueazã sub coordonarea BRML are aceeasi credibilitate ca mãsurãtorile europene”, a evidentiat directorul BRML. Agentii economici au avut ocazia de a afla care sunt atributiile BRML, ce înseamnã acreditarea si atestarea, care sunt riscurile erorilor în mãsurare, fie cã este vorba despre sistemul sanitar sau de domeniul constructiilor. Sesiunea de informare s-a încheiat cu întrebãrile reprezentantilor agentilor economici.

Claudia Curta

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase