Cursuri de formare cu grad mare de absorbţie

De Dan Birta
4Comentarii
Absolvenţii cursului foto şi profesorul Ovi D. Pop
Absolvenţii cursului foto şi profesorul Ovi D. Pop - © FOTO: Cristian Filipinescu
Circa 70% dintre şomerii care au urmat un curs de formare profesională organizat de AJOFM Bihor reuşesc să se angajeze.

Cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Bihor au un grad mare de absorbţie de piaţa muncii. „Circa 70% dintre persoanele care participă la cursurile organizate de noi se încadrează în muncă”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. Acest procent rezultă în urma monitorizării absolvenţilor la șase luni şi la un an.

Gradul de absobţie depinde de modul în care sunt selectate aceste cursuri. „La alegerea cursurilor pe care le organizăm ţinem seama de mai mulţi factori. În primul rând, de cerinţele pieţei muncii, coroborate cu studiul realizat de noi pe un eşantion de circa 400 de angajatori”, a explicat directorul executiv al AJOFM Bihor.

Contează însă şi ceea ce vor şomerii. Dar dacă s-ar face un grafic cu cerinţele pieţei muncii şi cerinţele şomerilor, ar rezulta două paralele.

Cursuri

Peste 640 de şomeri bihoreni au fost cuprinşi în cele 32 de cursuri de formare profesională organizate de AJOFM Bihor în acest an. Până în prezent, au absolvit aceste cursuri 440 de persoane. Au fost încadrate în muncă, în urma absolvirii, 248 de persoane.

Potrivit lui Békési Csaba, 60% din cursanţi au participat la cursuri de iniţiere, 25% la cursuri de recalificare şi 15% la cursuri de specializare.

În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, 23% dintre participanţii la cursuri au avut mai puţin de 25 de ani, 27% au avut între 25 de ani şi 35 de ani, 30% – între 35 şi 45 de ani şi 20% peste 45 de ani. Dacă avem în vedere nivelul studiilor, 26% dintre cursanţi erau absolvenţi de cursuri primare, gimnaziale sau profesionale, 54% – cursuri liceale şi postliceale şi 20% – studii universitare.

„Cele mai căutate cursuri au fost cele din domeniul HORECA (bucătar, ospătar, cofetar), lucrător în comerţ, agent de securitate, comunicare în limba engleză, comunicare în limba germană, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, operator calculator, competenţe informatice”, a precizat Békési Csaba.

Trebuie evidenţiat faptul că în judeţul Bihor a fost organizat singurul curs de fotograf la nivel naţional. „Au participat persoane cu studii superioare: agent de marketing, stomatolog etc., pentru care acest curs constituie un sprijin în desfăşurarea activităţii”, a subliniat şeful AJOFM Bihor.

Program de ocupare

În primele 11 luni din anul 2016 au fost încadraţi în muncă 525 de şomeri cu vârsta peste 45 de ani, dintre care 191 prin subvenţionarea locurilor de muncă. De asemenea, au fost încadrate în muncă 14 persoane, prin stimularea mobilităţii forţei de muncă.

În ceea ce priveşte încadrarea în muncă a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, au fost angajate 345 de persoane, dintre care 190 prin subvenţionarea locurilor de muncă. Au beneficiat de primă de încadrare 71 de absolvenţi.

Au mai fost încadrate în muncă în perioada amintită 23 de persoane cu handicap, dintre care şase cu subvenţionarea locului de muncă.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor