Cursuri de programare pentru copii și primul CLUB de IT gratuit din Oradea

Cursuri de programare pentru copii și primul CLUB de IT gratuit din Oradea
Asociația Smart Learning Center din Oradea își continuă și în acest an demersurile educaționale din domeniul informaticii destinate copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.


O nouă serie de cursuri de programare pentru copii începe în luna februarie și cuprinde grupe de Scratch începători, Scratch avansați+Python sau HTML/CSS- construcție de site-uri Web. Aceste cursuri se desfășoară săptămânal, dupămasa sau sâmbăta, în module de câte două luni iar grupele sunt constituite din maxim 9 copii fiecare.

Scratch este un proiect al MIT (Massachusetts Institute of Technology), e un limbaj de programare gândit în scop educativ şi utilizat în peste 150 de ţări, tradus în peste 40 de limbi fiind considerat cea mai bună modalitate de a învăța programare încă de la cele mai fragede vârste.

Mentionăm că la aceste cursuri va fi asigurat și un loc gratuit pentru un copil provenind din mediu defavorizat, care va putea participa pe baza unei cereri și a documentelor justificative.

În completarea acestor activități extrem de interesante și captivante, din luna noiembrie a anului trecut și-a început activitatea Clubul SMART, în totalitate gratuit, primul club de informatică pentru copii din Oradea, deschis tuturor copiilor interesați. Singură limitare pe care o avem este dată de mărimea spațiului disponibil (deocamdată) care ne permite doar grupuri de cca.15-17 copii, de aceea este necesară o înscriere prealabilă.

Clubul de IT pentru copii este o inițiativa unică în Oradea și se bucură de o participare exuberantă din partea tuturor, copii și invitați deopotrivă. Ideea s-a născut observând nevoia acestor copii pasionați de calculatoare, de tehnică sau de jocuri de a comunica mai mult pe aceste teme, de a interacționa cu alți copii, de a socializa într-un mediu organizat, de a întreba specialiștii, de a împărtăși sau de a afla mai multe lucruri.

Am încercat să răspundem curiozitatilor lor nestăvilite, să îi îndrumăm discret și responsabil prin această lume digitală plină de hățișuri, capcane și tentații dar și posibil aducătoare de mari satisfacții profesionale în viitor. Fiecare sesiune de Club IT cuprinde câte o dezbatere pe teme de informatică, despre istoria calculatoarelor, culisele programării sau provocările Internetului, poate fi o expunere, un film sau doar o discuție liberă, moderată de un specialist.

Printre invitații noștri se numără adesea programatori cu experiență, antreprenori din domeniul IT, elevi olimpici la informatică sau psihologi.

De exemplu, una din primele teme dezbătute a fost “Bullying”. Ce este? Cum îl depiităm? Cum îl combatem? Ideea și prezentarea ne-au fost oferite de către Mona Stănescu, consilier școlar, au urmat apoi discuții libere, film și jocuri de rol. Într-o altă săptămâna am avut că tempă “Internetul și provocările sale” sau despre utilizarea responsabilă a calculatorului în mediul online. Apoi am vorbit despre “Coding” sau despre programare, despre calculatoare și profesiile viitorului.

Desigur că am celebrat și noi, la Oradea, deopotrivă cu alte zeci de mii de copii din întreaga lume ”Hour of Code” în prima săptămâna din decembrie 2017. “Computer Science Unplugged” sau despre programarea fără calculator a fost o altă provocare pentru noi. Am aflat depre despre algoritmi, despre metode de sortare, am învățat jucându-ne ce este reprezentarea binară a numerelor, am descoperit metode de criptare fără a folosi vreun calculator.

În ultimele două săptămâni membrii noștri au beneficiat de curs special de public speaking pentru copii: “Microfonul – prietenul meu” oferit de d-na Daniela Pusta, antreprenor, specialist în marketing communications.

Dar, pentru că nu uităm nici o clipă că și joaca și distracția sunt extrem de importante, nici o întâlnire de club nu se termină fără “computer games for everybody”, unde au loc scurte prezentări, unele destul de bine documentate, ale copiilor despre jocurile lor favorite. Nu trebuie să va mai spunem cât de mult entuziasm însoțește aceste prezentări!

Pentru ca să ne cunoașteți mai bine, pentru a vedea câteva din realizările copiilor sau pentru a simți atmosfera de bucurie și încredere în forțele proprii va invităm cu drag la Gala Proiectelor Smart ce va avea loc Duminică, 28 ianuarie 2018, orele 13-14.30 la Hotel Continental Forum Oradea, Sala Forum.

Acest eveniment devine deja o tradiție în cadrul asociației noastre și, așa cum ne-am obișnuit și cum se cuvine, ne întâlnim pentru a sărbători și a răsplăti munca și entuziasmul unor copii deosebit de isteți și curioși.

Fiecare copil care a urmat cursurile de programare în cadrul Asociației Smart în ultimele trei luni își va prezenta propriul său proiect: va simula execuția lui de pe calculator (cu ajutorul video-proiectorului), va explica cu cuvintele sale detaliile tehnice ale acestuia și modul în care l-a construit. Sunt așteptați atât părinții cât și alți invitați, să îi apreciați, să-i încurajați și să le dorim un parcurs cât mai interesant și plin de satisfacții în lumea fascinantă a programării calculatoarelor în care au pătruns acum.

Desigur că nu e simplu, la doar 9 sau 11 ani, să îți învingi emoțiile sau tracul și, înarmat doar cu un microfon și cu multă încredere, să te prezinți și să îți prezinți munca în fața unui auditoriu atât de important.

Haideți să îi încurajăm pe măsura efortului lor!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !