Cursuri de vară pentru limba rromani

1Comentariu
Cursuri de vară pentru limba rromani
Oradea este gazda cursurilor naționale de vară intensive pentru limba rromani (ed. a XX-a).

Acestea se desfășoară, în perioadele 29 iunie – 5 iulie 2014 și 6 iulie – 11 iulie 2014, și sunt organizate de Direcția Minorități din Ministerul Educației Naționale, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor – Casa Corpului Didactic (CCD) Bihor, în colaborare cu Fundația Ruhama și cu Colegiul Tehnic Transilvania (unde se țin cursurile și sunt cazați cursanții din alte județe).

Specialişti renumiţi

Predarea este asigurată de o echipă de profesori coordonați de prof. univ. dr. Gheorghe Sarău (de la secția de limba și literatura rromani a Facultății de Limbi și Literaturi Străine – Universitatea din București, în același timp și consilier pentru limba rromani și rromi în cadrul Direcției Minorități din Ministerul Educației Naționale), prof. gr. I, metodist Ionel Cordovan (de la Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu – jud. Bihor), drd. Yusuke Sumi (de la Universitatea din Constanta, cu o tema dedicată dialectului rrom carpatic, absolvent al secției de limbi clasice a UBB Cluj Napoca și cu masterat în aceste limbi la Budapesta) și stud. Daniel Petrila (anul III la secția de limba și literatura rromani a Facultății de Limbi și Literaturi Străine București), fost olimpic la limba rromani, ani în șir, pregătit la Școala Tămașda – Bihor, de prof. Daniela Roxin – fostă Țirigan).

La primul stagiu al cursurilor de vară, din perioada 29 iunie – 5 iulie 2014, au luat parte și au absolvit stagiul intensiv de pregătire 41 de cursanți (32 distribuiți în două grupe a câte 16 cursanți la Modulul I – proveniți din judeţele Bihor, Giurgiu, Hunedoara, Olt, Maramureș, Mureș, Sălaj, Vrancea – și într-o grupă de 9 cursanți, la Modulul III de aprofundare, veniți din județele Bacău, Bihor, Ialomița, Mureș, Vâlcea).

Printre cursanți s-au numărat și doi cetățeni americani, soții Fuqua rezidenți în județul Mureș, și cetățeanul elvețian Viorel Iordan, rezident în județul Giurgiu.

La al doilea stagiu al cursurilor intensive de vară, din perioada 6 iulie – 11 iulie 2014, vor participa 63 de cursanți din aproape toate județele (16 – înscriși pentru Modulul I, 23 – pentru Modulul II și 24 – la Modulul III). Între cursanți se vor număra și doi cetățeni olandezi, soții Laura Rivas și Dănuț Lăutaru. Deschiderea celui de-al doilea stagiu a avut loc luni, 7 iulie 2014, la ora 8:30, la Colegiul Tehnic Transilvania din Oradea, în Amfiteatrul situat la parter.

Cheltuielile de transport, cazare și de masă ale cursanților, cât și suporturile de curs au fost suportate de către aceștia. Ministerul Educației Naționale – Direcția Minorități și CCD Bihor oferă absolvenților acestor cursuri diplomele cu menționarea numărului de ore parcurse și absolvite.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor