Curtea Constitutionala amana decizia, disputele pe tema referendumului continua la Timisoara

De Bogdan Marta
Dispute pe tema referendumului
Dispute pe tema referendumului
Magistraţii Curţii Constituţionale au hotărât să amâne decizia privind validarea sau invalidarea referendumului până pe 12 septembrie. La Timişoara continuă disputele privind numărul real al persoanelor cu drept de vot.

Primii care au reacţionat au fost cei de la Societatea Timişoara, care au afirmat că şi alegerile locale, organizate de aceeaşi oameni din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Guvern, s-au desfăşurat pe baza listelor electorale folosite la referendum.

„Societatea Timişoara constată că referendumul din 29 iulie 2012 s-a desfăşurat pe baza listelor permanente de alegători puse la dispoziţie, în temeiul legii, de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, însuşite de Guvern şi de Autoritatea Electorală Permanentă.

Aceleaşi liste, acceptate în urmă cu două luni, au stat şi la baza organizării alegerilor locale din iunie 2012. În aceste condiţii, observăm că referendumul este contestat tocmai de către cei care l-au iniţiat şi organizat pe baza datelor furnizate chiar de ei înşişi. De aceea, iniţiatorii şi organizatorii consultării populare trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să suporte consecinţele politice şi juridice pentru costurile enorme ale referendumului şi pentru prelungirea crizei politice din România”, se arată într-un comunicat al Societăţii Timişoara.

Reacţia a venit aproape imediat din partea primarului Timişoarei, Nicolae Robu, care a transmis că în Timişoara, între 2002 şi 2012 au decedat 42.376 de persoane, iar 14.760 de persoane au cărţi de identitate expirate.

„Nu ştim câţi dintre cei 57.000 au fost pe liste, dar presupunem că mulţi, chiar foarte mulţi”, concluzionează Robu.

Cifrele şi logica primarului Nicolae Robu sunt însă combătute de reprezentanţii PDL Timiş.

„Deşi nu ar trebui să fie o întrebare retorică, mai ales că domnul primar Robu este de profesie inginder, aş vrea să ştiu unde în calculul domniei sale intră persoanele care în aceşti 10 ani au devenit majore. Şi ce formulă matematică a folosit domnia sa din care să rezulte că sunt mai mulţi cei care au murit în Timişoara decât cei care au împlinit 18 ani.

El pleacă de la premisa că listele nu au fost actualizate în 10 ani. Dacă nu au fost actualizate rezultă că nici persoanele care au împlinit 18 ani în această perioadă nu au fost incluse”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al PDL Timiş, Oana Gaita.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !