Curtea de Apel a decis: Hackerul bihorean Guccifer va sta mai puţin în închisoare

De M.B.
Reactualizat la:
Curtea de Apel a decis: Hackerul bihorean Guccifer va sta mai puţin în închisoare
Celebrul hacker bihorean a obţinut o reducere a pedepsei de aproximativ jumătate de an, adică exact perioada în care fusese arestat în SUA.

Victorie parţială pentru hackerul bihorean Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer. El a reuşit să obţină la Curtea de Apel Timişoara o sentinţă definitivă prin care pedeapsa îi este redusă, însă nu cu perioada pe care o solicita.

În 4 aprilie, Tribunalul Arad a respins solicitările hackerului de recunoaștere a sentinței emise împotriva sa de un tribunal din Virginia și contopirea cu pedeapsa din România, dar și cererea de reducere a perioadei de detenție cu timpul petrecut în arest preventiv. Sentința a fost contestată la instanţa superioară din Timişoara, care a decis să desfiinţeze hotărârea instanţei arădene pentru a-i modifica pedeapsa condamnatului. Totuşi, principala solicitate a arădeanului, aceea de a-i fi contopită pedeapsa de patru ani şi patru luni pe care trebuie să o execute în SUA cu pedeapsa de şapte ani primită în România, nu a fost admisă de judecători.

Sentinţa

„Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad şi de către contestatorul Lazăr Marcel împotriva sentinţei penale 155/04.04.2017 pronunţată de Tribunalul Arad, Secţia penală în dosar 1003/108/2017. Desfiinţează hotărârea contestată şi, rejudecând: Respinge cererea de recunoaştere a sent. pen. nr. 1:14-CR-00213-JCC-1 din 01.09.2016 a Tribunalului Districtual Statele Unite – Districtul de Est Virginia – Divizia Alexandria împotriva contestatorului Lazăr Marcel Lehel ca inadmisibilă pe cale incidentală”, se arată în sentinţa definitivă a instanţei superioare din Timişoara.

Reducere de 194 de zile

Singurul avantaj obţinut de hacker faţă de soluţia Tribunalului Arad este reducerea perioadei de detenţie cu 194 de zile: “În baza art. 14 alin. 1 teza finală din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti la 10 septembrie 2007, deduce din pedeapsa de 7 ani închisoare aplicată contestatorului prin sentinţa penală nr. 1667/2014, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, secţia I penală la data de 06.06.2014, definitivă prin nerecurare la data de 25.06.2014, în executarea căreia se află contestatorul Lazăr Marcel Lehel, în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 3340/2014 din 25.06.2014 al Tribunalului Bucureşti secţia I Penală, perioada de 194 zile din 30.03.2016 în 10.10.2016 în care acesta a fost arestat în străinătate, ca urmare a predării temporare în Statele Unite ale Americii”.

Va fi închis şi în SUA

În urma deciziei judecătorilor din Timişoara, după executarea pedepsei din România, bihoreanul ar urma să fie transferat într-o închisoare din SUA. Acolo fusese condamnat după ce şi-a asumat că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte al SUA George W. Bush. De asemenea, bihoreanul a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 – 2011. Marcel Lazăr Lehel a susţinut în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. De altfel, procurorii americani au susţinut că hackerul a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014.

În România, bihoreanul a fost condamnat în 2014 pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI, George Maior şi ale unor vedete.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !