Curtea de Conturi spune ca Poli a primit ilegal 7,2 milioane de euro, primarul contesta

De A. Strugariu
Potrivit raportului, Poli a beneficiat ilegal de sume de bani
Potrivit raportului, Poli a beneficiat ilegal de sume de bani
Deşi există un raport al Curţii de Conturi care spune că în trecut s-au alocat bani ilegal de la bugetul local pentru susţinerea clubului de fotbal Politehnica şi se vorbeşte despre un prejudiciu de peste 31 de milioane de lei, adică peste 7,2 milioane de euro, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că nu îşi însuşeşte acest punct de vedere, iar administraţia Ciuhandu nu a greşit atunci când a finanţat societatea patronată de Marian Iancu.

„Finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, excluzând, deci, societățile comerciale pe acțiuni al căror scop este unul patrimonial și privește obținerea de profit. Astfel sumele alocate din bugetul local al municipiului Timișoara către SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA nu au îndeplinit condițiile de legalitate în ceea ce privește acordarea acestora.

În condițiile în care contractul de asociere încheiat cu SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA s-a produs cu încălcarea legislației în materie, nici chiar respectarea prevederilor acestuia nu a fost realizată”, se arată în raportul realizat în urma auditului făcut de Camera de Conturi a judeţului Timiş în cursul anului trecut la Primăria Timişoara.

Suma estimată a abaterii este de peste 31.000.000 de lei, iar reprezentanţii Camerei de Conturi spun că banii trebuie recuperaţi. Aceştia recomandă aplicarea următoarelor măsuri: „Reanalizarea modului de respectare a prevederilor legale aplicabile în cazul contractului de asociere încheiat de Municipiul Timișoara cu SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA și clarificarea legalității plăților efectuate pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal, cu respectarea clauzelor din contractul încheiat și a normelor interne emise în acest sens, pentru stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia.

Prejudiciul a fost estimat de auditorii publici externi la nivelul sumei de 31.669.417,71 lei, din care pagubă în sumă de 27.100.000 lei şi 4.569.417,71 lei foloase nerealizate reprezentând plăți efectuate în baza contractului de asociere încheiat de Municipiul Timișoara cu SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA cu încălcarea legislaţiei în materie şi luarea măsurilor legale pentru recuperarea acestuia”.

Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, consideră că administraţia locală nu a greşit în privinţa acestor alocări de fonduri. „Deocamdată nu este un verdict în acest sens. Primăria, administraţia Robu nu îşi însuşeşte punctul de vedere al Curţii de Conturi în privinţa finanţării de către administraţia Ciuhandu – ca să fie limpede, poate cetăţenii nu ştiu la ce se referă raportul – a clubului de fotbal Poli în varianta Iancu, să nu se facă o confuzie cu clubul actual. Eu, primarul Robu, consider că primarul Ciuhandu nu a greşit atunci când a finanţat clubul de fotbal Poli”, a afirmat Robu.

Viceprimarul Traian Stoia, în schimb, a susţinut dintotdeauna că nu este legal să fie susţinută cu bani de la bugetul local societatea patronată de Marian Iancu.

„Acum e prima dată când Curtea de Conturi spune, cu subiect şi predicat, că banii pentru Poli s-au dat ilegal, că trebuie recuperaţi (…) Era foarte clar. Există celebra Hotărâre de Guvern 1447, de care se agăţau ăştia cu disperare că asta-i justificarea banului public ajuns la Marian Iancu. Nu-i vorba de Poli, e vorba despre societatea comercială Poli SA. E societate pe acţiuni. Banii publici, pe 1447, se dau la cluburi şi asociaţii sportive fără scop patrimonial, cu statut de ONG. (…)

Am plătit 9 milioane de euro lui Iancu, pe un contract aiurea, pe care şi un copil de clasa a II-a vede că este ilegal. Omul ăla avea dreptul să primească 4 milioane de euro pe an, noi aveam dreptul să îi dăm şi el avea obligaţia fantastică să îi strice. Cam ăsta a fost raportul primărie – Iancu. Raportul vizibil. Ăla invizibil îl bănuiesc, dar nu pot să mă pronunţ”, declara, într-un interviu acordat recent pentru www.tion.ro, Traian Stoia.

Chiar dacă şi Stoia face parte din „administraţia Robu”, primarul spune că… fiecare are dreptul la un punct de vedere.

„Am spus clar. Eu, primarul Robu, consider că primarul Ciuhandu nu a greşit. Domnul Stoia beneficiază de abordarea liberală a primarului Robu, care permite celor din echipa sa să aibă propriile puncte de vedere, fără vreo supărare. Eu sunt foarte tolerant cu punctele de vedere diferite de ale mele”, a conchis Robu.

 Citeste si: ”Curtea de Conturi spune, cu subiect si predicat, ca banii pentru Poli s-au dat ilegal”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !