Curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradea, gata anul acesta

De Cristina Ghilea
2Comentarii
Curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradea, gata anul acesta
Pavajul va fi astfel așternut încât să evidențieze contururile vechii catedrale cercetate arheologic înainte de amenajare.

Curtea interioară a Cetății, folosită ca food-court pentru recenta ediție a Toamnei Orădene, este în plină amenajare, în contul unui proiect separat de lucrările derulate pe fonduri europene. Banii, în sumă de peste 1,5 milioane de lei, vin de la bugetul local. Executant este firma Constructorul Sălard SRL.

Curtea se va pava cu piatră adusă de la cariera Poieni, din județul Cluj – piatră cubică de andezit pentru curte și lespezi pentru a marca poziția în care au fost descoperite zidurile catedralei din Cetate.

Mihaela Neag, șef serviciu în cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Europeană, spune că soluția pentru pavaj este astfel propusă încât, în eventualitatea unor noi șantiere arheologice, piatra să poată fi înlăturată fără distrugeri.

„Ideea noastră e ca, pe măsură ce apare nevoia de noi descărcări arheologice, vizitatorii să se poată plimba pe alei prin șantierul arheologic”, spune Mihaela Neag.

curtea cetatii (2)

În perimetrul curții interioare au fost prevăzute conexiuni la rețelele de electricitate și apă curentă pentru evenimentele care se vor ține în incintă.

Municipalitatea se așteaptă ca lucrarea să fie terminată până în 31 noiembrie.

Într-o etapă următoare se va pune în valoare realitatea că în cetate au fost înmormânați șapte regi și regine: Ladislau I al Ungariei, Andrei al II-lea al Ungariei, Ștefan al II-lea al Ungariei, regina Beatrix de Luxemburg, soția lui Carol Robert de Anjou, regina Maria de Ungaria, regele-împărat Sigismund de Luxemburg, Elisabeta, soția ducelui Wladislaw de Opole, fiica lui Nicolae Alexandru Basarab.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor