Cuvinte de 25 de ani

1Comentariu
Cuvinte de 25 de ani
ORADEA – Îndrăgita trupă orădeană şi-a celebrat aniversarea în faţa unei săli ticsite de fani. 25 de ani de existenţă pentru o formaţie echivalează cu 80 de ani pentru un om. | video video

Singura mare deosebire e că la aniversarea de 80 de ani omul nu mai e vesel, în timp ce la 25 de ani formaţia jubilează.
Călin Pop visa la un concert aniversar în sala Teatrului încă de la începutul acestui an. Părea o idee îndrăzneaţă, pentru că trupele rock nu prea au acces în săli elegante. Dar visul a fost mai puternic decât prejudecăţile.

L-a rugat pe Florin Budeu să-l ajute cu organizarea, au discutat cu directorul Teatrului, Lucian Silaghi, un sufletist care nu ştie să spună nu la astfel de provocări şi… gata. Sâmbătă seara iată-ne pe toţi la Teatru. Unii dintre noi pentru prima dată în somptuoasa sală vişinie.

Distincţie
Dacă ar trebui descris cu un singur cuvânt spectacolul, acesta ar fi „distincţie”. A fost ceva în plus faţă de concertele obişnuite ale grupului. Plutea în aer ceva ce putea fi greu de definit.

Ceva între eleganţă, sobrietate, emoţie, respect şi mult drag. Un concert lung (poate chiar prea lung), cu antract (ca la teatru), cu bere (ca la rock), cu bucurie (ca la aniversări) şi cu public bun (ca la Oradea). Celelalte Cuvinte are un public foarte eterogen, public pe care l-am văzut în sală. Tricouri cu Guns’n’Roses, haine de blugi, costume elegante, piercing, şuviţe împletite, ba chiar şi câteva cravate.

Emoţii după 25 de ani
E de-a dreptul mişcător să vezi că oameni care se ştiu cu scena de 25 de ani au emoţii înainte de un spectacol. „Cuvintele” au avut emoţii pentru că era vorba de un sfert de secol, pentru că se întâlneau cu publicul de acasă, pentru că urmau să cânte piese necântate de mult… Dar a fost bine.

Chiar foarte bine. Călin a prins o zi mare, de formă maximă. N-a dat nimic pe lângă. Marcel, aplecat permanent asupra bass-ului, nu s-a gândit decât la partitură. Tibi, ca un sfinx, şi-a băgat clapele exact unde trebuia. Iar Tinu a transpirat generos după miliardele de lovituri precise.

M-am minunat încă o dată de cât de complicate le sunt melodiile. Privindu-i din culise mă gândeam că dacă Celelalte Cuvinte ar trebui să înlocuiască un membru (Doamne fereşte!), acest lucru ar fi aproape imposibil. Nu ştiu care muzician din România ar putea să le înveţe piesele.

Amintiri…
La concertul de 25 de ani al „Cuvintelor” a venit mai toată lumea bună a muzicii din Oradea. Dajka Attila a făcut prezentarea „din off”, Marius Pop şi-a asistat tehnic tatăl de lângă scenă, Florian Chelu şi Joe Balogh au fost în sală, oamenii din presă cu aplecare spre rock au fost şi ei acolo… Călin a vorbit puţin între melodii, concentrându-se exclusiv asupra muzicii. Iar asta a dat foarte bine.

Ne-am minunat de trecerea timpului urmărind în deschidere un montaj de fotografii cu trupa din cei 25 de ani şi am plecat acasă după un final cam abrupt, dar foarte serios, fără bis, fredonând „Iarna” scrisă de Călin în 1989.

Valentin Buda1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor