D’ale lui Caragiale, jucate in aer liber la Oradea

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
D’ale lui Caragiale, jucate in aer liber la Oradea
Evenimentul a fost dedicat în special elevilor, dar aceştia au fost prezenţi în număr mic.

„-Ce mai e nou?- Prost, monşer… Este o criză, mă-nţelegi, care poţi pentru ca să zici că nu se poate mai oribilă… S-a isprăvit… E ceva care poţi pentru ca …- Lasă, Nae, ca se mai şi exagerează…-Ce se exagerează, nene? Este o criză, care, ascultă-mă pe mine, că dumneavoastră nu ştiţi, care, mă-nţelegi, statul cum a devenit acuma, eu după cum văz ce se petrece, că nu sunt prost, înţeleg şi eu atâta lucru, fiindcă nu mai merge cu sistema asta, care, când te gândeşti, te-apucă groaza, monşer, groaza!… -Dumnealor cu cari am fost; zic: pot pentru ca să spui că nu se poate ceva mai trist, ca să vie un moment orişicât ai zice, când vezi că bate falimentul la uşe şi nu mai e nici un patriotism…”. Nu sunt, cum ai crede, replici pe care doi orădeni mai hâtri le rostesc la o bere… Sunt replici extrem de actuale rostite în urmă cu peste 100 de ani de doi contemporani ai lui nenea Iancu.

Actorii Teatrului de Stat Regina au celebrat sâmbătă 100 de ani de la moartea marelui scriitor Ion Luca Caragiale. Din păcate, foarte puţini orădeni s-au ridicat la înălţimea momentului oferit de actorii orădeni.

Dl Goe, Ionel, Leonică

Aproximativ 70 de oameni, copii, adulţi şi vârstnici, şi-au ocupat locurile pe scările Teatrului pentru a viziona spectacolul în aer liber. Nici unul nu a regretat însă întâlnirea cu: Ionel, dl Goe, Mam’mare, Mamiţica şi Tanti Miţa, cu Nae, cu irezistibila graţie Mari Popescu. Şapte schiţe ale dramaturgului au fost readuse în memoria iubitorilor operei lui Caragiale. Personajele din „Petiţiune”, „D-l Goe”, „Căldură Mare”, „La poştă”, „Vizită”, „Situaţiunea” şi „Lanţul Slăbiciunilor” s-au perindat rând pe rând prin faţa publicului. Trecerea dintre piese a fost marcată de celebra replică a lui Leonică din nuvela pesimistă „Broaşte…destule”: „Lac să fie, că broaşte… Destule!”. În stagiunea următoare, Teatrul de Stat Regina Maria va avea în program două spectacole dedicate lui Caragiale care vor avea ca ţintă atât publicul tânăr, cât şi cel matur.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !