Dă hepatita în bihoreni

ORADEA – Secţia de hepatită a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Oradea a fost invadată în ultimele săptămâni de zeci de bolnavi de hepatită A. Potrivit afirmaţiilor dr. Sonia Drăghici, manager al Spitalului de Infecţioase, majoritatea bolnavilor provin din regiunea localităţilor Petreu, Albiş, Sălard sau Vadu Crişului.

„La ora actuală avem în jur de 50 de pacienţi internaţi. Mulţi dintre aceştia provin din comunităţile de rromi dar sunt mulţi pacienţi din colectivităţile învecinate”, afirmă dr. Drăghici.

 

Simptome

Mulţi dintre pacienţi au confundat simptomele hepatitei cu cele ale altor boli. „Hepatita de tip A are manifestări asemănătoare celor ale gripei. Apar oboseala, febra, durerile musculare, starea generală alterată. Am avut o tânără din Oradea care la început a crezut că are ulcer, astfel, de la Spitalul Judeţean au trimis-o la noi. Părinţii unui băieţel au crezut că acesta are probleme cu apendicele, apoi s-a descoperit că acesta de fapt are hepatită”, adaugă dr. Drăghici. O dată însă ce mucoasa ochiului de îngălbeneşte, urina devine închisă la culoare iar greţurile persisită, atunci sigur se poate vorbi de hepatită.

 

Tratament

Un bolnav care suferă de hepatită A va fi în mod obligatoriu internat în spital. Perioada de spitalizare va fi între 10-14 zile sau în cazurile mai grave între 21-30 de zile. „Bolnavul va trebui să ţină regim alimentar după externalizare. Va trebui să evite eforturile fizice, consumul de alcool, substanţe toxice”, susţine dr. Drăghici. Cât priveşte complicaţiile care pot apărea, dr. Drăghici afirmă că în ultimii 20 de ani au existat doar 4 cazuri în care pacientul a intrat în comă. „Printre complicaţiile mai des întâlnite pot fi erupţiile cutanate, vasculita, fenomene neurologice, miocardice sau renale”, precizează dr. Drăghici.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase