Dă România în judecată

Dă România în judecată
Frantisek Priplata anunta ca va depune o plângere la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, relateaza Prague Monitor, în editia electronica de marti.

Domiciliat ani de zile în Oradea, omul de afaceri ceh a fost condamnat, în anul 2000, la 8 ani de închisoare pentru instigare la asasinarea liderului sindical Virgil Sahleanu. El a fugit din tara la finele lunii iulie, declarând ca se temea pentru viata sa. La câteva zile, Tribunalul Satu Mare a initiat cererea de extradare, confirmata apoi de Curtea de Apel Oradea. Ministerul ceh de Externe a declarat însa ca Priplata se afla în Cehia în mod legal si ca nu va fi extradat.

Acum, avocatul lui Priplata declara ca România a încalcat Conventia drepturilor omului adaugând ca, la proces, nu au fost audiati martorii propusi de clientul sau si ca nu i s-a asigurat un translator competent. El mai sustine ca majoritatea marturiilor împotriva sa au fost în cele din urma retrase, ele fiind obtinute în urma presiunilor exercitate de anchetatori asupra martorilor, a subliniat avocatul.

Priplata cere compensatii financiare sustinând ca a pierdut o proprietate în valoare de aproape cinci milioane de dolari, aflata în România, unde înca mai functioneaza compania sa. Dealtfel si în Oradea mai detine un magazin de mobila.

Cristian Horgos