Daca pledezi „vinovat”

Apărătorul poliţiştilor salontani, Răzvan Doseanu, ne-a explicat cum s-au aplicat în acest caz normele Legii care vizează grăbirea judecării cauzelor şi degrevarea instanţelor de presiunea numărului mare de dosare.

„Aşa numita lege a «Micii Reforme a Justitiei» prevede şi «judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei». Aceasta înseamnă că şi inculpaţii români pot pleda ca şi cei americani: «vinovat» sau «nevinovat». Iar dacă se recunosc vinovaţi de la începutul procesului, beneficiază de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii”, ne-a declarat av. Doseanu.

Norma de mai sus nu se aplică însă în cazul infracţiunilor care se pedepsesc cu detenţie pe viaţă.
Mai putem nota că la dezbaterile Legii Micii Reforme, unii jurişti au observat şi un efect secundar al normei de mai sus. În sensul că unii inculpaţi nevinovaţi ar putea fi tentaţi să pledeze «vinovaţi» pentru a se asigura că nu primesc o sentinţă severă.

C.H.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !