DADR Bihor va verifica certificatele de producător

Inspectorii DADR vor verifica modul în care primăriile au eliberat certificatele de producător.

Multe certificate de producatori au fost eliberate pe nedrept. Aceasta este concluzia la care au ajuns inspectorii Direcţiei pentu Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor. „În urma controalelor efectuate în anul 2009 privind modul de respectare a prevederilor Hotărârii nr. 661 din 12 iulie 2001 privind procedura de eliberare a certificatelor de producător agricol s-au constatat nereguli în ceea ce priveşte întocmirea certificatelor de producator agricol precum şi corectitudinea eliberării acestora de către primarii comunelor”, ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul coordonator al DADR Bihor.

Nereguli

Reprezentanţii DADR spun că cele mai frecvente nereguli constatate se referă la faptul că certificatele de producător agricol au fost vizate pe toată perioada anului deşi acestea ar trebui vizate pe fiecare trimestru în parte. De asemenea, s-a constatat că au fost eliberate certificate de producător agricol la persoane care deţin teren agricol, dar necultivat, certificate de producător agricol expirate, neconforme cu perioada de comercializare pe piaţa fructelor şi legumelor. Organele de control au descoperit şi comercianţi care comercializau fructe şi legume pe baza unor certificate de producător agricol deţinute de alte persoane.                                             
    „În perioada următoare vom desfăşura controale la toate primăriile din judeţ pentru a verifica dacă la eliberarea certificatelor de producător agricol se respectă prevederile legale. Totodată, dorim ca acţiunea noastră să fie percepută ca o acţiune care se doreşte a veni în sprijinul adevăraţilor producători agricoli care întâmpină o concurenţă neloială din partea speculanţilor aşa zişii producători agricoli”, a concluzionat Nicolae Hodişan.

  Conform prevederilor legale inspectorii din cadrul DADR Bihor sunt imputerniciţi de a constata şi sancţiona contravenţiile în ceea ce priveşte eliberarea certificatelor de producător agricol, responsabilitatea directă a primarilor. În cazul în care se vor constata nereguli la emiterea certificatului de producător se pot aplica sancţiuni cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !